Conform datelor Eurostat, în 2024, productivitatea muncii agricole în Uniunea Europeană a înregistrat o creștere anuală de 1,6%. În timp ce majoritatea țărilor au înregistrat evoluții pozitive, România a fost pe un trend descendent, cu o scădere alarmantă de 16,8% – cea mai mare din întreaga Uniune Europeană.

În acest an, 13 state membre ale UE au raportat o creștere semnificativă a productivității agricole, cu Letonia în frunte (+46,9%), urmată de Luxemburg (+27,1%) și Suedia (+22,5%). Totuși, 14 țări au experimentat scăderi ale indicatorului, printre care România, Ungaria (-15,5%) și Polonia (-12,5%).

Deși UE a reușit să înregistreze o creștere globală a productivității muncii agricole de 37% comparativ cu 2015, România se află pe un drum opus, înregistrând pierderi semnificative. În aceeași perioadă, indicele venitului real al factorilor de producție agricolă din UE a crescut cu 11%, în timp ce costurile factorilor de producție au scăzut cu 19,1%, fapt ce a contribuit la creșterea generală a productivității.

Aceste date subliniază o tendință îngrijorătoare pentru sectorul agricol din România, ce necesită intervenții urgente pentru a îmbunătăți condițiile de muncă și tehnologiile utilizate, pentru a se alinia standardelor europene și a recupera decalajele.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews