Romania, tara bogata si cu potential in productia de mere romanesti, importa anual peste 90.000 de tone de fructe. Asta in conditiile in care din Polonia, de pilda, intra zilnic peste 9 tiruri in vamile noastre. Asa se face ca taranul neaos produce mere naturale, dar abia reuseste sa le vanda, iar cantitati imense ajung sa se strice, din lipsa de cumparatori. O afacere care ar putea sa prospere daca am avea depozite suficiente, si o educatie comerciala buna! Intr-un depozit din Prahova fructele care ajung in scoli, pentru elevi, stau dovada ca avem cu ce, dar nu si cui sa le vindem.
Mere romanesti, crescute natural, dar care nu fac cu ochiul tarilor de peste granita. Asta pentru ca in tara noastra exista o hiba care impiedica un comert constant in acest domeniu: avem prea putine depozite de procesare si ambalare, in conditiile unei productii sporite pe piata interna. In Prahova, spre exemplu, exista un astfel de loc unde sunt pregatite merele care ajung pe bancile elevilor, din programul Guvernului.
Polonia este unul dintre statele care a inteles care este mersul in acest domeniu. Daca ne-am raporta la cifre am observa ca Romania a exportat aproape 450 de tone de mere si a importat peste 90.000 de tone in 2021, iar 80% au venit din Polonia, arata datele Eurostat.
Situatia grea cu care se confrunta producatorii de fructe romanesti se observa cel mai bine in piete. Investitii mari, stocuri generoase, dar in final preturi mici la tarabe. Si o educatie comerciala nepotrivita, care tinde spre incurajarea importurilor.
Sunt si cumparatori care au inteles ca merele noastre sunt mult mai bune, si sustin productia romaneasca.
In lupta mere romanesti vs de import s-a dezvoltat un trend. Cumparatorul alege ce doreste in functie de pret sau de calitate, iar comerciantul ii ofera ceea ce cere, pentru ca nu vrea sa ramana cu merele in depozit, ci sa le vanda.