logo
RNTV Live

România are datorii de milioane de euro către firmele de producție de filme din străinătate

raluca-turcan
Constantin Corina

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat că din cauza neîndeplinirii angajamentelor, statul român se confruntă cu datorii „de ordinul zecilor de milioane de euro” către mari companii de producție străine care au filmat în România.

Minsitrul Culturii, Raluca Turcan a declarat, conform Agerpres că: „Programul cash rebate este o schemă de sprijin financiar pentru ca mari investiţii cinematografice să se deruleze în România, valorificând potenţialul românesc natural sau profesional. Este o schemă de sprijin pe care toate ţările din Europa, cu excepţia Belarusului, o au şi care a existat şi în România, însă nu a fost aplicată niciodată. Iar consecinţa a fost că mari firme de producţie din străinătate au venit să filmeze în România. Statul român nu şi-a respectat angajamentele, au dat statul român în judecată, au câştigat în instanţă, avem de plătit datorii şi companii mari care se simt atrase de potenţialul uriaş al României sunt în expectativă, dacă să vină să filmeze în România. Datoriile sunt de ordinul zecilor de milioane de euro”.

Raluca Turcan a subliniat că există un buget și un angajament la nivelul Guvernului de a respecta aceste obligații și de a restabili încrederea în statul român, ceea ce consideră vital. Ca ministru al Culturii, își asumă responsabilitatea de a plăti datoriile, de a finaliza proiectele în curs și de a respecta angajamentele statului.

De asemenea, intenționează să lanseze un nou apel de proiecte, care ar putea atrage investiții de peste 300 de milioane de euro în acest an. Până în prezent, au fost efectuate două plăți, iar dosarele sunt în curs de evaluare, fiind gestionate în paralel plățile pentru datorii restante și dosarele depuse, precum și elaborarea unei noi scheme de sprijin pentru atragerea investitorilor în România.

„Tot pe partea de cinematografie există şi CNC (Centrul Naţional al Cinematografiei n.r.) cu partea de legislaţie aferentă, pe care încercăm să o modificăm, astfel încât componenta de CNC să rămână prioritară pentru sprijinirea proiectelor tinerilor cineaşti, promovării acestor proiecte şi asigurării unui balans între coproducţii mari, investiţii mari în cinematografie şi debut cinematografic. Ştiu că au fost dezbateri coordonate de colega mea secretar de stat Diana Baciuna, vom pune în curând în transparenţă acest proiect pe Legea cinematografiei şi o să vă rog, de asemenea, cu aplecare şi deschidere, să ne furnizaţi toată expertiza dumneavoastră de oameni care, până la urmă, implementaţi un cadru legal pe care noi îl creăm”, a mai declarat Raluca Turcan.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

pnlvolonanupuslbogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor