Featured Video Play Icon

Seceta majora din Romania ar putea fi combatuta. Oficiali ai Autoritatii pentru Administrarea Sistemului National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor au explicat ca experimentele de insamantare a norilor au crescut simtitor precipitatiile. Pana in acest moment au fost realizate astfel de proceduri cu doua avioane din Grecia, insa, Electromecanica are posibilitatea sa genereze ploaie cu un anumit tip de racheta. Prin exemple clare reprezentantii sistemului antigrindina arata ca si cu rachetele pentru diminuarea bucatilor de gheata cazute din atmosfera pot genera ploaia.

Cu o astfel de logistica deja omologata nu mai este nevoie decat de indentificarea de fonduri, pe care statul sa le aloce pentru testare, iar mai aproi pentru productia in serie, astfel incat sa se realizeze interventiile active in atmosfera, insa pentru stimularea de precipitatii de aceasta data.

Inca din anul 2019 au fost facute primele experimente in Romania cu doua avioane din Grecia, in Dobrogea. Specialistii arata ca in acea zona au crescut precipitatiile in plus fata de harta ANM de la 5 l/mp la 20 de litri, iar in unele zone, spre exemplu, cum ar fi Tulcea acestea au ajuns la 30 litri.

Controversele actuale legate de folosirea sistemului antigrindina, indelung criticat de catre anumiti agricultori ar putea ingreuna activitatea sistemului. Specialistii explica faptul ca daca nu se intervine la timp in anumite situatii precipitatiile extreme ar putea provoca o adevarata catastrofa.

Iar in lipsa interventiei grupului de combatere imaginile surprinse de localnici ( avem filmulet si il dam peste TM) arata amploarea dezastrului creat in localitatile vizate.

In lege este prevazut ca Romania sa achizitioneze si opt avioane de speciale pentru crearea precipitatiilor si pentru combaterea grindinei. Si alaturi de aceste opt avioane au fost solicitate alte astfel de mijloace tehnice cum ar fi 300 de generatoare, 150 de instalatii de lansare cu heliu care sa fie folosite tot pentru cresterea precipitatiilor.

By Costin