Peste 1000 de contracte de finanțare, semnate de Ministerul Energiei, susțin producerea de energie curată în școli, spitale și primării
La data de 6 iunie, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat încă 47 de contracte de finanțare destinate investițiilor în producerea de energie electrică din surse regenerabile, dedicate autoconsumului instituțiilor publice. Aceste investiții sunt susținute prin #FondulpentruModernizare și au o valoare cumulată de 325 de milioane de lei.
Aceste noi contracte fac parte din Programul-cheie 1 – Surse regenerabile de energie și stocarea energiei, ce aparține Fondului pentru Modernizare. Obiectivul este dezvoltarea de #parcurifotovoltaice care vor furniza energie curată pentru clădirile publice.
România face pași importanți spre o tranziție energetică durabilă, cu accent pe reducerea dependenței de sursele tradiționale și creșterea eficienței energetice în sectorul public.
Suma totală a celor 47 de proiecte se ridică la 324.725.211,86 lei (aproximativ 65,2 milioane euro), din care 296.287.470,43 lei (aproximativ 59,5 milioane euro) provin direct din Fondul pentru Modernizare.
Prin aceste investiții se va crea o capacitate totală instalată de 47,43 MW, destinată exclusiv consumului propriu al unităților publice precum școli, spitale și primării.
„𝘍𝘪𝘦𝘤𝘢𝘳𝘦 𝘱𝘳𝘰𝘪𝘦𝘤𝘵 𝘱𝘦 𝘤𝘢𝘳𝘦 î𝘭 𝘴𝘦𝘮𝘯ă𝘮 𝘱𝘳𝘪𝘯 𝘍𝘰𝘯𝘥𝘶𝘭 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘔𝘰𝘥𝘦𝘳𝘯𝘪𝘻𝘢𝘳𝘦 𝘳𝘦𝘱𝘳𝘦𝘻𝘪𝘯𝘵ă 𝘰 𝘪𝘯𝘷𝘦𝘴𝘵𝘪ț𝘪𝘦 𝘥𝘪𝘳𝘦𝘤𝘵ă î𝘯 𝘷𝘪𝘪𝘵𝘰𝘳𝘶𝘭 𝘤𝘰𝘮𝘶𝘯𝘪𝘵ăț𝘪𝘭𝘰𝘳 𝘯𝘰𝘢𝘴𝘵𝘳𝘦…”
Ministrul Burduja a subliniat că aceste investiții nu înseamnă doar infrastructură, ci un angajament ferm pentru un viitor sustenabil, eficient și curat pentru toți cetățenii. Peste 1000 de contracte au fost deja semnate, transformând Fondul pentru Modernizare în cel mai important instrument de dezvoltare a autonomiei energetice în România.
În cadrul declarației sale, Burduja a mai spus:
„𝘕𝘦 𝘥𝘰𝘳𝘪𝘮 𝘤𝘶 𝘥𝘦𝘵𝘦𝘳𝘮𝘪𝘯𝘢𝘳𝘦, 𝘳𝘦𝘴𝘱𝘰𝘯𝘴𝘢𝘣𝘪𝘭𝘪𝘵𝘢𝘵𝘦 ș𝘪 𝘷𝘪𝘻𝘪𝘶𝘯𝘦, 𝘴ă 𝘤𝘰𝘯𝘴𝘵𝘳𝘶𝘪𝘮 𝘳𝘦ț𝘦𝘭𝘦 𝘥𝘦 𝘢𝘶𝘵𝘰𝘯𝘰𝘮𝘪𝘦 𝘦𝘯𝘦𝘳𝘨𝘦𝘵𝘪𝘤ă, 𝘴ă 𝘥𝘪𝘨𝘪𝘵𝘢𝘭𝘪𝘻ă𝘮 𝘴𝘪𝘴𝘵𝘦𝘮𝘦𝘭𝘦 ș𝘪 𝘴ă 𝘴𝘶𝘴ț𝘪𝘯𝘦𝘮 𝘱𝘳𝘰𝘪𝘦𝘤𝘵𝘦 𝘤𝘢𝘳𝘦 𝘢𝘥𝘶𝘤 𝘷𝘢𝘭𝘰𝘢𝘳𝘦 𝘳𝘦𝘢𝘭ă î𝘯 𝘧𝘪𝘦𝘤𝘢𝘳𝘦 𝘤𝘰𝘮𝘶𝘯𝘪𝘵𝘢𝘵𝘦…”
Această strategie poziționează România în avangarda tranziției energetice europene, oferind beneficii directe și durabile pentru cetățeni și comunități întregi.