Srsa foto: Ministerul Energiei - România

Ministerul Energiei, condus de Sebastian Burduja, a semnat astăzi 62 de noi contracte de finanțare destinate producției de energie curată în comunitățile locale. Acestea se înscriu în cadrul Programului-cheie 1 – Surse regenerabile de energie și stocarea energiei, parte a Fondului pentru Modernizare.

Prin aceste investiții, se vor construi parcuri fotovoltaice care vor produce energie electrică destinată exclusiv autoconsumului în instituții publice precum școli, spitale și primării. Valoarea totală a proiectelor se ridică la peste 109 milioane lei (circa 22 milioane euro), din care aproape 100% reprezintă finanțare nerambursabilă din Fondul pentru Modernizare.

,,Continuăm cu fapte tranziția energetică a României. Semnăm astăzi noi contracte prin care aducem energie curată acolo unde este cea mai mare nevoie de ea – în comunitățile locale. Într-un context internațional complicat, cu provocări majore în domeniul energiei, România oferă un exemplu de viziune, hotărâre și acțiune. Proiectele semnate astăzi înseamnă costuri mai mici pentru primării, instituții mai eficiente, școli mai sigure și spitale care pot funcționa cu mai multă predictibilitate și cu facturi mai mici. Înseamnă, de asemenea, aer mai curat pentru români și un pas înainte spre independența energetică a țării. Fiecare MW produs din surse regenerabile înseamnă mai multă energie pentru viitorul nostru. Fondul pentru Modernizare este un instrument pe care îl folosim la maximum pentru a accelera această transformare. Mulțumesc primarilor pentru viziune și parteneriatul solid cu Ministerul Energiei. Vom continua împreună această misiune: o Românie care produce energia de care are nevoie, aici, acasă – sigură, ieftină și curată”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Capacitatea totală ce va fi instalată prin aceste proiecte este de 16,04 MW, contribuind astfel la reducerea costurilor pentru administrațiile locale și la creșterea eficienței energetice.

Odată cu semnarea noilor contracte, bilanțul Programului-cheie 1 ajunge la 900 de proiecte aprobate, însumând peste 2,28 miliarde lei (peste 460 milioane euro), cu o finanțare din fonduri europene de aproape 2 miliarde lei. Capacitatea totală instalată în cadrul programului depășește 324 MW.