Data de 23 august are o insemnatate aparte pentru multi romani care astazi au trecut de varsta maturitatii. Timp de decenii, Ziua Nationala a Romaniei a fost sarbatorita cu mare fast, cu demonstratii militare si coloane de oameni ai muncii, tineri, elevi si copii, cu steaguri rosii ale Partidului Comunist si tricolore, si cu enorme portrete ale iubitilor conducatori comunisti: Nicolae si Elena Ceausescu. Teodora Tudor ne face o trecere in revista a acestor evenimente importante.

Bun gasit! Semnarea unui pact intre Germania nazista si URSS, in 23 august 1939, a dus la declansarea celei de a doua mari conflagratii mondiale, iar, prin protocolul sau secret, la ruperea Basarabiei din trupul Romaniei. Schimbarea de alianta a Romaniei, din 23 august 1944, avea sa scurteze razboiul si sa readuca Transilvania de Nord in granitele tarii. Aceasta zi a devenit sarbatoare nationala in perioada comunista.  Din 2011, ziua de 23 august a fost declarata Ziua Comemorarii Victimelor Fascismului si Comunismului. Cetatenii care au avut ocazia sa ia parte la manifestarile dedicate acestei zile nationale spun ca desi vremurile erau grele, sarbatoarea era mult mai frumoasa decat acum. Hai sa vedem ce spun acestia!

Din anul 1990, ziua internationala a Romaniei este sarbatorita pe data de 1 decembrie, zi in care in urma cu 105 ani, la Alba Iulia a avut loc Marea Adunare care a votat unirea Transilvaniei cu Romania si astfel s-a format Romania Mare.  

By Costin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *