14 prahoveni sursă foto Adevarul

În ultima perioadă, sute de români au fost surprinși de notificări de executare silită pentru credite pe care nu le-au solicitat. Aceștia susțin că nu au încheiat niciun contract de credit și sunt șocați de modul în care datele lor au ajuns în posesia instituțiilor financiare nebancare (IFN-uri).

Problema a apărut din cauza sistemului de acordare a creditelor online, care permite semnarea contractelor prin SMS sau e-mail și, în unele cazuri, prin trimiterea unui selfie cu cartea de identitate. Verificarea identității solicitantului nu este întotdeauna efectuată prin apel video, ceea ce facilitează fraudele.

Unul dintre românii afectați a declarat că a primit o notificare de plată de 4.000 de lei de la Hora Credit, dar avocatul său a descoperit că documentele nu aveau nicio semnătură. După ce a depus plângere penală, executarea silită a fost suspendată temporar, dar victimele se tem de alte posibile fraude.

Autoritățile nu au o statistică clară despre numărul IFN-urilor implicate în astfel de cazuri, dar sunt multe reclamații depuse la Poliție. Sistemul actual de verificare a identității în cazul creditelor online ridică semne de întrebare și necesită reforme urgente.

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

sursa ziare.com

FOTO CU CARACTER ILUSTRATIV