logo
RNTV Live

Robert Negoiță: ‘Am cumpărat plante exotice să le vadă oamenii care nu pot ajunge în zone tropicale’

robert_negoita
Theo Tănăsescu

Conform unei anchete publicate de Buletin de București în septembrie și octombrie 2023, compania municipală Algorithm Construcții S3 a investit peste 300.000 de euro în achiziționarea de plante exotice din Turcia și Grecia. Cu toate acestea, un specialist consultat a avertizat că majoritatea acestor specii nu pot supraviețui în climatul din România.

„Nu putem discuta despre aclimatizare în cazul acestor plante deoarece ele provin din zone mult mai calde. Noi suntem în zona climatică 6, cu mici zone de 5 și luăm plante din zona 9, unde este exponențial mai cald. Nu se pot aduce plante de la tropice în Alaska. Aceste afirmații, conform cărora orice planta exotică se poate aclimatiza în România, mi se par de o obrăznicie incredibilă. Dacă această aclimatizare este posibilă, de ce nu aclimatizam planta de cafea la noi în țară? De ce nu facem plantații de cafea în Bărăgan în locul celor de porumb?“, a spus peisagista Diana Culescu pentru Buletin de București. De unde a pornit subiectul, conform HotNews.

Potrivit unei investigații realizate de Buletin de București, în perioada septembrie-octombrie 2023, firma Algorithm Construcții, controlată de primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a efectuat achiziții de plante exotice din Turcia și Grecia. Suma totală plătită de locuitorii Sectorului 3 pentru aceste plante a fost de aproape 300.000 de euro, conform facturilor publicate de sursa menționată.

Achizițiile au fost realizate după o călătorie internațională a primarului Negoiță, care a vizitat cinci orașe, inclusiv Istanbul și Atena. În timpul călătoriei, primarul a fost cazat la hoteluri de patru și cinci stele și a închiriat mașini de lux, precum Mercedes-Benz E Class, toate costurile fiind acoperite de către Algorithm Construcții, una dintre companiile municipale subordonate.

Într-un interviu telefonic, primarul Negoiță a susținut că plantele exotice au fost achiziționate pentru a oferi bucureștenilor, în special copiilor, care nu își permit să călătorească în țările tropicale, oportunitatea de a le vedea în București.

„Le avem ca să le avem pentru că eu consider că o componentă a educației este și aceasta. Să vină copiii, să vină oameni care nu-și permit să meargă să le vadă în zonele tropicale, și atunci să le vadă aici, în București. Avem această oportunitate care se numește Hala Laminor și care arată extraordinar și care este vizitată din ce în ce de mai mulți oameni. Noi nu facem recoltă acolo”, a spus primarul Robert Negoiță.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor