Potrivit experților de la compania americană de biotehnologie Ginkgo Bioworks, riscul ca anumite boli transmise de la animale la oameni să provoace epidemii este semnificativ mai mare în viitor și ar putea duce la decesul a 12 ori mai multe persoane până în 2050 decât în pandemia de Covid-19. Aceștia solicită „măsuri urgente” pentru a aborda aceste riscuri asupra sănătății publice globale.
Epidemiile cauzate de bolile zoonotice, care sunt transmise de la animale la oameni, ar putea deveni mai frecvente din cauza schimbărilor climatice și a defrișărilor, conform avertismentelor lor. Studiul lor a analizat tendințele în ceea ce privește patru agenți patogeni virali specifici: filovirusurile (inclusiv Ebola și Marburg), coronavirusul 1 al SARS, și virusurile Nipah și Machupo, responsabile de febra hemoragică boliviană.
Analiza a acoperit peste 3.150 de focare între 1963 și 2019, identificând 75 de evenimente de răspândire în 24 de țări. Cercetătorii au constatat că epidemiile au crescut cu aproape 5% în fiecare an între 1963 și 2019, iar numărul deceselor a crescut cu 9%. Ei au avertizat că, dacă aceste rate de creștere continuă, agenții patogeni analizați ar putea provoca de patru ori mai multe epidemii și de 12 ori mai multe decese în 2050 decât în 2020.
De asemenea, cercetătorii au menționat că datele ar putea fi subestimate din cauza criteriilor stricte de includere a agenților patogeni în analiză și a excluderii SARS-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19. Ei au subliniat nevoia de acțiuni urgente pentru a gestiona acest risc semnificativ și în creștere asupra sănătății globale, bazându-se pe trendurile istorice identificate în studiu. Concluziile au fost publicate în revista BMJ Global Health pe 2 noiembrie.
Sursă: 360medical.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.