logo
RNTV Live

Risc mare de alunecări de zăpadă la Bâlea Lac!

Nu vă aventuraţi pe munte! În Prahova, risc mare de producere a unei avalanşe
Constantin Corina

Salvamont Sibiu informează că există risc de gradul 3 din 5 de producere a avalanșelor

„Clasica de Bâlea a venit mai repede. Temperaturile pozitive din ultima perioadă au dus la apariţia mai multor avalanşe. Recomandăm prudenţa în alegerea rutelor la altitudini de peste 1800 m”, prezintă Salvamont Sibiu pe facebook.

O explicație este dată de ,,Avalanse în Carpati” ce spune că având în vedere încălzirea brutala din ultima perioada era de asteprat ca aceasta avalansa sa se produca. Surpriza vine din condițiile neașteptate în care s-a desfășurat. Mai exact, evenimentul a avut loc într-o zi cu temperaturi negative și cu cea mai scăzută valoare înregistrată în ultima perioadă. Atât în timpul nopții precedente, cât și la momentul declanșării sale la ora 9:30 dimineața, temperatura a fost sub -2°C. Impactul încălzirii ulterioare a fost amplificat de topirea zăpezii, care s-a infiltrat și a generat o zonă extinsă de instabilitate la suprafața unei pietre înclinate.

În plus, sub 1.800 m în zona Bâlea din Munții Făgăraș, zăpada s-a topit.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor