logo
RNTV Live

Risc de viituri pe râuri din 10 bazine hidrografice

viitura
Erika Stoica

Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, specialiștii I.N.H.G.A. au instituit Codul galben și Codul portocaliu pe mai multe cursuri de apă din bazinele hidrografice: Tur, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Siret, Prut şi râurile din Dobrogea.

Astfel, începând de astăzi, de la ora 21:00, va intra în vigoare Codul Portocaliu pe râul Bistra (afluent al râului Timiş), în judeţul Caraş Severin, cu valabilitate până mâine, 18 noiembrie, la ora 9:00.

Acesta este valabil și în intervalul 18.11.2023 ora 20:00 – 19.11.2023 ora 09:00 pe râurile din Dobrogea, în judeţele Constanța şi Tulcea.

De asemenea, începând din această după – amiază, de la ora 16:00, până mâine, 18 noiembrie la aceeași oră, va fi valabil Codul galben, pe anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice: Tur (judeţul Satu Mare), Bega (judeţul Timiş), Timiş, Bârzava, Moraviţa (judeţele: Caraş Severin şi Timiş), Caraş şi Nera (judeţul Caraş Severin).

Același cod intră în vigoare în intervalul 18.11.2023 ora 06:00 – 19.11.2023 ora 18:00 pe râuri din bazinele hidrografice: Bârlad (judeţele: Iaşi, Vaslui, Bacău, Vrancea şi Galaţi), Prut (judeţele: Vaslui şi Galaţi), Siret (judeţul Galaţi) şi râurile din Dobrogea (judeţele: Constanţa şi Tulcea).

Menționăm că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din județul Tulcea.

În acest context, se pot depăși cotele de apărare, ca urmare a scurgerilor importante pe versanţi, torenţi şi pâraie.

Totodată, există riscul generării viiturilor rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri.

Este recomandată respectarea măsurilor dispuse de autoritățile de la nivel național, județean sau local, cu responsabilități ȋn gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

comunicat de presă I.N.H.G.A.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor