La București, Grupul de lucru EUROSAI privind auditul fondurilor alocate pentru dezastre și catastrofe s-a reunit pentru a dezbate subiectul pregătirii guvernelor în prevenirea dezastrelor. În cadrul reuniunii de joi și vineri, au fost prezentate rezultatele obținute de instituțiile supreme de audit în ceea ce privește identificarea riscurilor asociate dezastrelor și formularea de recomandări pentru evaluarea pierderilor probabile și minimizarea consecințelor negative.
Președintele Curții de Conturi a României, Mihai Busuioc, a salutat eforturile colegilor din Ucraina și a subliniat importanța convingerii executivelor asupra beneficiilor investițiilor în prevenire, într-un context internațional imprevizibil. De asemenea, a evidențiat necesitatea unor programe și strategii naționale pentru asigurarea finanțării și implementării eficiente în domeniul prevenirii dezastrelor.
Reprezentanții Curții de Conturi a Ucrainei au prezentat planificarea și efectuarea auditurilor în domeniul dezastrelor, subliniind importanța dezvoltării durabile și a stabilității socio-economice în fiecare stat.
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a subliniat importanța recomandărilor emise de Curte în urma auditurilor de performanță în domeniul dezastrelor și a menționat că simulările periodice de intervenții sunt esențiale pentru testarea reacției și îmbunătățirea procedurilor.
Președintele Curții de Conturi a României, Mihai Busuioc, a anunțat înființarea unui departament specializat în auditul de performanță, care va colabora strâns cu Grupul de lucru EUROSAI pentru dezastre și catastrofe, începând cu data de 17 octombrie.
Reuniunea a inclus și o prezentare online din partea Oficiului pentru Responsabilitate Guvernamentală al Statelor Unite ale Americii (GAO) cu privire la auditul din acest domeniu.
Grupul de lucru EUROSAI privind auditul fondurilor alocate pentru dezastre și catastrofe cuprinde țări precum Ucraina, Azerbaidjan, Albania, Belarus, Bulgaria, Estonia, Georgia, Italia, Kazahstan, Lituania, Moldova, Polonia, România, Serbia, Turcia, precum și Curtea Europeană de Conturi. Acest grup de lucru a fost creat în 2014 ca succesor al subgrupului special de lucru al EUROSAI WGEA și al EUROSAI Task Force, cu misiunea de a audita fondurile alocate pentru dezastre și catastrofe.
Sursă: AGERPRES
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.