Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că procesul de retehnologizare a reactorului 1 de la Centrala Nucleară Cernavodă va începe în 2027. Într-un comunicat de presă, Burduja a subliniat că, până la sfârșitul acestui an, se dorește finalizarea contractului de execuție pentru lucrările de retehnologizare, proiectul fiind conform planificării.

Unitatea 1 a centralei a fost repornită pe 29 august 2024, după ce s-a deconectat automat pe 26 august din cauza unei disfuncționalități la unul dintre transformatoare. Burduja a menționat că lucrările de remediere au fost realizate fără impact asupra securității nucleare și că reactorul a revenit la puterea nominală în aceeași zi.

Retehnologizarea reactorului 1, care a început exploatarea comercială în 1996, este estimată la un cost de 1,85 miliarde de euro. Acest proiect va permite reactorului să funcționeze încă 30 de ani după 2029, la mai puțin de jumătate din costul unui reactor nou. Ministrul a subliniat importanța acestui proiect pentru menținerea contribuției Nuclearelectrica de peste 18% la producția totală de energie nucleară și 33% din energia fără CO2 din România.

În iunie, Nuclearelectrica și Canadian Nuclear Partners (CNPSA) au semnat un acord-cadru de 240 milioane de euro pentru furnizarea de servicii de Project Management Organization (PMO) pentru retehnologizarea Unității 1. Acest acord reprezintă un pas esențial în implementarea proiectului de retehnologizare.

Burduja a lăudat echipele Nuclearelectrica și Transelectrica pentru efortul și colaborarea lor remarcabilă în repornirea reactorului, subliniind că unitățile 1 și 2 de la Cernavodă se numără printre cele mai sigure și eficiente reactoare la nivel mondial.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews