Acestea sunt cunoscute ca „substanțe chimice eterne” deoarece sunt extrem de longevive și nu pot fi descompuse în mod natural: substanțe alchilice perfluorinate și polifluorinate (PFAS). De aceea devine o problemă majoră, aceste substanțe sunt toxice pentru oameni și mediu – și acum se găsesc aproape peste tot.
Josie Cohen, pesticide Action Network transmite că: ”Dovezile arată că aceste substanțe chimice pot rămâne în mediu fără a se degrada sau dispărea între un deceniu și o mie de ani. Ele rămân prezente în corpul nostru și asta înseamnă că se acumulează în sânge, în țesuturi, în oasele oamenilor. Și de aceea suntem îngrijorați.”
Peste 3.300 de mostre de alimente și băuturi disponibile în lanțul de aprovizionare din Regatul Unit au fost testate pentru reziduurile a aproximativ 401 de pesticide în 2022, potrivit unui raport al comitetului consultativ al Departamentului de Mediu pentru reziduurile de pesticide (PRiF).
De exemplu, Pesticide Action Network UK (Pan UK), care a analizat rezultatele testelor, a constatat că căpșunile sunt cel mai rău infractor, cu 95% din 120 de probe de testare conținând pesticide PFA. Cifra pentru căpșuni a fost urmată de 61% din cele 109 mostre de struguri testate, 56% din cele 121 de probe de cireșe, 42% din cele 96 de mostre de spanac și 38% din cele 96 de mostre de roșii.
După eliberare, PFAS-urile nu pot fi recapturate și sunt practic imposibil de distrus. Chiar și în timpul incinerării, este necesară o temperatură extrem de ridicată pentru a descompune complet aceste compuși, din cauza legăturii foarte stabile dintre atomii de carbon și fluor.
Ca rezultat, PFAS-urile persistă în mediul înconjurător și în lanțurile alimentare pentru ani sau chiar decenii, acumulându-se treptat. Procesele de purificare a solului, a apelor subterane și tratarea apei potabile sunt extrem de dificile și deseori ineficiente, deoarece aceste substanțe sunt greu de îndepărtat din apă și sol. Reciclarea produselor care conțin PFAS, precum hârtia și ambalajele alimentare, poate duce, de asemenea, la transferul de poluanți.
Pentru a preveni contaminarea continuă a mediului, a lanțurilor alimentare și a oamenilor, cinci țări europene – Norvegia, Suedia, Danemarca, Țările de Jos și Germania – au propus Agenției Europene pentru Produse Chimice (ECHA) la 13 ianuarie 2023 restricționarea producției, distribuției și utilizării PFAS. Această propunere are ca scop reducerea emisiilor de PFAS în mediul înconjurător și îmbunătățirea siguranței produselor și proceselor.
„Înlocuirea PFAS-urilor individuale clasificate ca periculoase cu alte PFAS potențial la fel de periculoase cu toxicitate cronică practic necunoscută nu poate fi, prin urmare, o soluție”, a spus prof. Brunn, conform HemEurope.com.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews