Coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare din România a scăzut la 78,59%, comparativ cu săptămâna trecută, când era de 79,77%, conform unui anunț făcut luni de specialiștii de la Administrația Națională Apele Române. Această scădere a rezervelor de apă a condus la menținerea restricțiilor în alimentarea cu apă în peste 420 de localități.
În prezent, debitul Dunării la intrarea în țară este de 3.000 de metri cubi pe secundă și se estimează că va scădea la 2.800 de metri cubi pe secundă până pe 12 august, fiind sub media multianuală a lunii august de 4.300 mc/s.
Administrația Națională Apele Române a anunțat că, deși rezervele de apă sunt în scădere, se asigură necesarul de apă brută pentru beneficiari din sursele de apă de suprafață în regim centralizat. În această perioadă, coeficientul de umplere al lacurilor de acumulare este de 78,59%, cu un volum de circa 3,409 miliarde metri cubi.
Alimentarea cu apă este asigurată cu restricții în anumite intervale orare în 421 de localități care dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, inclusiv în orașe precum Dorohoi, Târgu Neamț, Târgu Ocna, Roman, Pașcani și Hârlău, precum și parțial în municipiul Iași. Cele mai afectate județe sunt:
- Botoșani: 120 de localități
- Iași: 90 de localități
- Vrancea: 37 de localități
- Neamț: 24 de localități
- Gorj: 38 de localități
- Bacău: 18 localități
- Galați: 17 localități
- Bihor: 15 localități
- Dolj: 7 localități
- Mehedinți: 9 localități
- Vaslui: 10 localități
- Olt: 8 localități
De asemenea, 271 de localități care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, ci doar de surse individuale (fântâni), sunt afectate. Cele mai afectate județe sunt Botoșani (152 de localități), Vaslui (61 de localități) și Bacău (15 localități).
Din cele 120 de secțiuni de monitorizare a secetei hidrologice, la 34 de secțiuni s-au înregistrat debite sub debitul minim necesar pentru satisfacerea cerințelor:
- Spațiul hidrografic Buzău-Ialomița: 10 secțiuni, inclusiv râurile Prahova și Ialomița.
- Spațiul hidrografic Prut-Bârlad: 9 secțiuni, inclusiv râurile Prut și Bârlad.
- Spațiul hidrografic Argeș-Vedea: 3 secțiuni.
- Spațiul hidrografic Crișuri: 3 secțiuni.
- Spațiul hidrografic Olt: 3 secțiuni.
- Spațiul hidrografic Siret: 2 secțiuni.
- Spațiul hidrografic Banat: 1 secțiune.
- Spațiul hidrografic Jiu: 1 secțiune.
- Spațiul hidrografic Mureș: 1 secțiune.
- Spațiul hidrografic Someș-Tisa: 1 secțiune.
Având în vedere prognoza hidrometeorologică pentru perioada următoare, Administrația Națională Apele Române face un apel la populație pentru utilizarea rațională a apei, prioritatea fiind alimentarea cu apă a populației. Planurile de restricții sunt întocmite pentru fiecare tronson de râu, în funcție de specificul activității și al economiei în ansamblu.