Iulian Sîrbu, primarul municipiului Sighișoara, a anunțat că s-au demarat lucrările de restaurare a acoperișului Turnului cu Ceas din Cetatea Medievală, după o perioadă de 129 de ani de la ultima intervenție. Acest turn reprezintă un simbol al orașului și este unul dintre principalele obiective turistice. Însemnări istorice atestă că turnul a fost reparat în anii 1678, 1788 și ultima dată în 1894.
„După 129 de ani, acoperişul Turnului cu Ceas se restaurează. Lucrările au început, iar durata de execuţie este de 7 luni, conform contractului semnat. Am iniţiat acest proiect anul trecut, ţinând cont că ultima restaurare a Turnului cu Ceas a avut loc în anul 1894. În luna ianuarie, am semnat contractul pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor pentru obiectivul de investiţii «Restaurare Turnul cu Ceas». Se restaurează acoperişul Turnului cu Ceas, valoarea investiţiei este de 568.503,63 lei din bugetul local. În primă fază va fi restaurat întregul acoperiş, grinzile şi tabla”, a zis Iulian Sîrbu.
Echipa Muzeului de Istorie din Sighișoara așteaptă cu entuziasm restaurarea acoperișului Turnului cu Ceas din Cetatea Medievală, deoarece există indicii că în vârful acestuia se găsește o bilă aurită care conține cronica orașului. Se crede că aceasta ar fi fost completată și repusă în locul său în timpul lucrărilor de restaurare din anul 1894.
„Structura de acoperiş are o învelitoare din tablă. Vechile restaurări ale turnului au adus cronica oraşului, care se găseşte la Arhivele Naţionale din Târgu Mureş. În secolul al XVIII-lea s-a găsit o cronică, care a fost pusă după marele incendiu din 1676, la reparaţiile din 1678. Turnul a mai fost reparat în 1788, ultima dată fiind în 1894. Dacă ne uităm în istorie, cam o dată la 100 – 150 de ani, turnul a fost reparat. Se presupune că la 1894 ar fi fost continuată cronica şi, dacă o să o găsim, avem obligaţia de a pune ca într-o capsulă a timpului şi evenimentele din secolul XX şi XXI.
Deja avem date adunate şi ceea ce mai trebuie continuat este de la anul 2000 încoace, ca evenimente majore în oraş, o serie de premii pe care le-a luat Sighişoara, probleme demografice, evenimente care au avut loc, inclusiv includerea în patrimoniul UNESCO. După marele incendiu s-a pus prima cronică într-o bilă mare de cupru”, a comunicat Nicolae Teşculă, directorul Muzeului de Istorie Sighişoara.
În cazul în care se descoperă cronica mult așteptată în turnul construit în secolul al XIV-lea, muzeografii din Sighișoara vor avea sarcina de a o actualiza începând din anul 1894 și până în prezent. Deoarece în această perioadă au avut loc numeroase evenimente semnificative care au avut un impact major asupra vieții orașului, precum cele două războaie mondiale, exodul sașilor și inundațiile catastrofale din anii ’70.
Despre Turnul cu Ceas
Turnul cu Ceas se ridică la o înălțime de 64 de metri, având un acoperiș care depășește în înălțime turnul propriu-zis. Deasupra bilei aurite, se află un cocoș care îndeplinește rolul de giruetă astronomică și se mișcă cu precizie în funcție de condițiile meteorologice. Astfel, când cocoșul este îndreptat către orașul de jos, înseamnă că vremea va fi frumoasă, în timp ce atunci când se întoarce către cetate, semnifică că va ploua.
Turnul cu Ceas reprezintă principalul punct de intrare în Cetatea Sighișoara și este menționat într-un act oficial emis de Papa Bonifaciu în anul 1298. Totuși, există surse istorice care indică faptul că cetatea era locuită încă din anul 1191, conform unor cronicari.
Sursa: g4media.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsiți pe pagina de Facebook RepublikaNews.