logo
RNTV Live

Restaurantul a fost închis temporar deoarece nu a putut demonstra că pregătește “ciorbe ca la mama acasă”

ciorbe-si-traditii-1024×576-1
Dudau Andreea Valentina

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Brașov a anunțat că a decis să închidă temporar și să sancționeze restaurantul “Ciorbe și Tradiții” din Brașov din cauza “mai multor neconformități constatate” și a încălcării prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 21 din 1992, republicată, ultima actualizare fiind înregistrată în 2008!

În acest caz, s-a subliniat că unul dintre motivele invocate de instituție pentru decizia luată a fost că localul nu a putut demonstra “prin studii efectuate în acest sens” că vinde “ciorbe ca la mama acasă”.

Legea care reglementează expresia “Ciorbe ca la mama acasă” este Ordonanța de Urgență nr. 21 din 1992, republicată, conform articolului 24 care prevede că “se interzice prezentarea, prin orice mijloace, a afirmațiilor și indicațiilor care nu sunt conforme cu parametrii ce caracterizează produsele și serviciile și care nu pot fi probate”, a transmis CJPC Brașov.

Întrebați dacă legislația nu este cumva interpretabilă și cum poate demonstra ANPC că bucătarul de la Ciorbe și Tradiții nu gătea ca “la mama lui acasă”, reprezentanții instituției au răspuns: “Nu ANPC-ul trebuie să demonstreze sintagma afișată în astfel de locații, ci operatorul economic trebuie să facă dovada în acest sens.”

Ciorbe și Tradiții pare să fie un local apreciat de clienți, având un rating de 4.8/5 pe platforma Tazz, primit de la aproape 1.600 de utilizatori. De asemenea, are ratinguri decente și pe Facebook (4.5/5, de la 35 de utilizatori) și pe Google (4.4/5, de la 33 de utilizatori). Cu toate acestea, ANPC subliniază că măsurile luate împotriva restaurantului nu au fost declanșate doar din cauza sintagmei contestate.

“Sancțiunea aplicată operatorului economic nu a fost doar pentru acest aspect, ci și pentru alte neconformități constatate și descrise în comunicatul de presă”, a explicat CJPC Brașov.

Conform unui comunicat al instituției, publicat luni, inspectorii au constatat mai multe nereguli la Ciorbe și Tradiții, printre care depozitarea necorespunzătoare a preparatelor culinare finite, prepararea alimentelor într-un spațiu impropriu, folosirea unor ustensile de bucătărie neconforme și lipsa informațiilor privind compoziția preparatelor, declarația nutrițională energetică, gramajul și aditivii alimentari în lista meniului.

Activitatea restaurantului a fost oprită temporar, iar firma care îl administrează a primit amenzi de 20.000 de lei.

În acest moment, Ciorbe și Tradiții apare ca fiind deschis pe platformele online.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldeko-angajeazaekond-angajeazasponsor