logo
RNTV Live

Republica Moldova a încheiat un parteneriat în domeniul securității și apărării cu Uniunea Europeană

borrell-recean-gov-md
Dudau Andreea Valentina

Republica Moldova a semnat primul parteneriat de securitate și apărare cu Uniunea Europeană, devenind astfel prima țară care încheie un astfel de acord cu blocul comunitar!

Republica Moldova, cu speranța de a adera la Uniunea Europeană până în 2030, a semnat un parteneriat în domeniul securității și apărării cu UE, devenind prima țară care încheie un astfel de acord cu blocul comunitar, a anunțat marți șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

“Acest parteneriat va spori capacitatea de rezistență a țării. Ne va permite să abordăm împreună provocările comune în materie de securitate, să facem angajamentul nostru mai eficient și să explorăm noi domenii de cooperare”, a scris Borrell pe X.

Premierul moldovean Dorin Recean, care a fost la Bruxelles marți, a declarat, de asemenea, pe X că aderarea la UE ar fi cel mai bun “mecanism de asigurare a păcii și stabilității pentru cetățenii Republicii Moldova”.

“Până atunci, semnarea Parteneriatului UE-Moldova în domeniul securității și apărării este un pas înainte, sporind pacea, securitatea și prosperitatea noastră”, a menționat el.

Planul de parteneriat în 28 de puncte ia în considerare “un mediu de securitate din ce în ce mai provocator” în urma invaziei Rusiei în Ucraina și solicită consultări într-o gamă largă de sectoare.

Printre acestea se numără amenințările cibernetice, dezinformarea, combaterea terorismului și “consolidarea securității naționale, a stabilității și a rezilienței Republicii Moldova în sectorul apărării”.

Cooperarea va include, de asemenea, gestionarea frontierelor, traficul de persoane și crima organizată, precum și colaborarea în cadrul forumurilor internaționale.

În martie, președinta Maia Sandu a semnat un acord de cooperare în domeniul apărării cu Franța, avertizând că Rusia își reînnoiește eforturile de destabilizare a Republicii Moldova și că, dacă președintele Vladimir Putin nu va fi oprit în Ucraina, va continua acapararea de teritorii.

Moldova și-a câștigat independența față de Uniunea Sovietică în 1991, iar relațiile sale cu Moscova s-au deteriorat în timpul invaziei ruse din Ucraina.

Înainte de semnarea, marți, a Parteneriatului, premierul Dorin Recean și Josep Borrell au avut o întrevedere.

Guvernul de la Chișinău a anunțat că parcursul european al Republicii Moldova, consolidarea capacităților în domeniul apărării și alinierea la politica externă și de securitate comună a Uniunii Europene au fost printre principalele subiecte abordate de către cei doi oficiali, relatează NewsMaker.

Prim-ministrul Recean s-a întâlnit marți și cu președintele Consiliului European, Charles Michel.

Potrivit Guvernului de la Chișinău, politicienii au discutat, de asemenea, despre integrarea Moldovei și securitatea regională, amenințările hibride, atacurile cibernetice și acțiunile de dezinformare lansate de Federația Rusă în Moldova, alinierea Republicii Moldova la sancțiunile internaționale, precum și asistența oferită în cadrul Instrumentului European pentru Pace.

“Semnarea, astăzi, a parteneriatului UE-Moldova în domeniul securității și apărării reprezintă un pas concret în apropierea Moldovei de UE. Locul Moldovei este în UE și suntem ferm alături de dumneavoastră”, a comentat președintele Consiliului European pe X.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldeko-angajeazaekond-angajeazasponsor