Conform unui recent studiu realizat de cercetătorii de la The Australian National University (ANU), utilizarea excesivă a aerului condiționat ar putea avea efecte negative asupra sănătății. Prin contrast, tradițiile culturale de răcorire, cum ar fi siesta, practicate în regiunile cu climă caldă din întreaga lume de-a lungul secolelor, ar putea oferi o apărare eficientă împotriva căldurii extreme cauzate de schimbările climatice, conform autorilor acestui recent studiu.
Cercetarea, publicată în luna august în revista online The Lancet Planetary Health, a constatat că, în ciuda faptului că oamenii din Teritoriile de Nord (TN) din Australia au petrecut mult mai mult timp în încăperi dotate cu aer condiționat în ultimii 40 de ani, aceștia au devenit, într-un mod paradoxal, mai vulnerabili la decesele cauzate de căldură.
Comunitățile aborigene din Teritoriile de Nord nu prezintă aceeași vulnerabilitate la căldură, în ciuda prezenței ridicate a bolilor cronice, inegalităților socio-economice și deficiențelor semnificative în ceea ce privește locuințele și accesul la spații răcoroase cu aer condiționat. Potrivit autorilor, această discrepanță aparentă se datorează diferențelor culturale.
Măsurile culturale de evitare a căldurii, inclusiv practica simplă a siestei pentru a scăpa de arșița de după-amiază, au fost folosite cu succes în regiunile cu climă caldă timp de multe secole și pot oferi o protecție semnificativă împotriva căldurii extreme rezultate din schimbările climatice. Chiar dacă obiceiul siestei aproape că a dispărut în locuri precum Spania, fenomenele meteorologice extreme recente din Europa ar putea să îl readucă în prim-plan.
Autorii subliniază importanța ca comunitățile aflate în regiuni cu climă caldă să înceapă să adopte mijloace socio-culturale pentru adaptarea la temperaturile mai ridicate. Dr. Simon Quilty, autor principal și doctorand la Centrul Național de Epidemiologie și Sănătate a Populației din cadrul ANU, subliniază că, deși inovațiile tehnologice precum aerul condiționat sunt esențiale în pregătirea pentru viitoarele condiții climatice, practicile culturale și sociale dezvoltate de populațiile indigene au demonstrat de-a lungul generațiilor că pot oferi o protecție semnificativă sănătății umane.
Spre exemplu, un pui de somn în timpul după-amiezii poate ajuta corpul să se aclimatizeze, oferind protecție împotriva momentelor cele mai călduroase ale zilei, fără a implica costuri financiare sau impact asupra mediului.
Aceasta este o mărturie a modului în care cultura și cunoștințele despre mediu dezvoltate de populațiile aborigene au condus la o rezistență notabilă în fața vremii extreme, subliniază cercetătorul.
Autorii studiului consideră că aceste concluzii sunt esențiale pentru dezvoltarea politicilor și proiectarea locuințelor în regiunile cu climă caldă. În timp ce spațiile răcoroase cu aer condiționat oferă un refugiu necesar în timpul condițiilor meteorologice extreme, prea mult timp petrecut în încăperi răcoroase cu aer condiționat ar putea împiedica adaptarea la climatul predominant, afirmă profesorul asociat Aparna Lal, coautor al studiului ANU.
Este important să recunoaștem și să valorificăm practicile socio-culturale ale populațiilor indigene și să le includem în strategiile noastre de adaptare la schimbările climatice pe măsură ce temperaturile extreme devin mai frecvente. Astfel, schimbarea culturală poate fi un instrument crucial pentru adaptare, concluzionează dr. Quilty.
Învățăminte valoroase pot fi extrase din experiențele popoarelor Primelor Națiuni și din alte societăți anterioare care au folosit cultura ca modalitate de prosperitate în medii cu climă caldă, subliniind că ar putea fi momentul să ne inspirăm din practicile lor, în loc să depindem excesiv de aerul condiționat, încheie cercetătorul.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.