Regele Charles şi premierul Rishi Sunak vor fi duminică în fruntea serviciilor de comemorare a britanicilor care au murit pe câmpul de luptă, încercând să unifice comunităţile

Comemorarea anuală a Zilei Armistițiului din 11 noiembrie, marcând sfârșitul Primului Război Mondial și onorând memoria celor căzuți în acțiuni militare, a fost însoțită de controverse în Londra. Un amplu marș pro-palestinian a fost programat să înceapă două ore mai târziu, generând tensiuni și opinii divergente.

Premierul Rishi Sunak a exprimat lipsa de respect față de organizarea mitingului în Ziua Armistițiului, iar sute de contra-manifestanți din grupuri de extremă dreapta s-au opus demonstranților, provocând conflicte cu poliția. Aproximativ 100 de persoane au fost arestate în această atmosferă tensionată.

Peste 300.000 de demonstranți pro-palestinieni au mărșăluit în centrul Londrei, iar poliția a arestat zeci de contramanifestanți. Evenimente similare au avut loc și în Bruxelles și Paris.

Premierul Rishi Sunak a condamnat scenele de violență, subliniind că acest eveniment ar trebui să fie despre unitate și comemorare. În ciuda acestor incidente, aproximativ 10.000 de veterani și 800 de membri ai serviciilor armate urmează să participe la o slujbă la Cenotaf, memorialul de război din centrul Londrei.

Sunak a subliniat că evenimentele recente ar trebui să amintească tuturor că pacea nu trebuie să fie considerată garantată. Referindu-se probabil la conflictul dintre Israel și Hamas, a evidențiat necesitatea aprecierii eforturilor celor care au luptat pentru libertăți.

În prima sa participare la Ziua Comemorării de la încoronare, regele Charles va fi însoțit de membri ai familiei regale, premier, politicieni de rang înalt, șefi din domeniul apărării și lideri religioși pentru a marca Armistițiul Primului Război Mondial și toate celelalte conflicte implicate forțele britanice și ale Commonwealth-ului. Această ceremonie este considerată o ocazie solemnă de a reflecta asupra sacrificiilor făcute pentru pace și libertate.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *