ARF (Autoritatea pentru Reformă Feroviară) a anunțat prin intermediul paginii sale de Facebook că facilitățile acordate studenților pentru călătoria cu trenul au fost extinse.

Potrivit postării, ,,În Monitorul Oficial al României nr. 614, din data de 05.07.2023, a fost publicată Legea învățământului superior nr. 199, care asigură cadrul legal de exercitare a acestui serviciu public și reglementează structura, organizarea și funcționarea învățământului superior din România, statutul personalului din învățământul superior, precum și cadrul legal de asigurare a calității. Prin adoptarea acestei legi sunt confirmate beneficiile acordate studenților înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență în instituțiile de învățământ superior acreditate, pentru transportul feroviar, prin legislația anterioară, dar apar și o serie de noi drepturi.”

Prin Legea 199/2023, nivelul tarifului redus acordat studenților pentru transportul local în comun, transportul intern auto și metrou, precum și pentru transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a și transportul naval, a crescut de la 50% la 90% pe tot parcursul anului calendaristic. De asemenea, vârsta maximă până la care studenții pot beneficia de tarif redus a fost majorată de la 26 de ani la 30 de ani.

Legea prevede, de asemenea, dreptul studenților cetățeni români înmatriculați la instituții de învățământ în străinătate la forma de învățământ cu frecvență să beneficieze de reducere de 50% pentru transportul feroviar intern pe tot parcursul anului calendaristic până la împlinirea vârstei de 30 de ani. Aceasta se aplică în baza unui carnet sau card studențesc valabil pentru acel an universitar.

Pe lângă aceste modificări, legea a inclus și studenții care au avut unul dintre părinți decedați, precum și studenții proveniți din centre de plasament sau care au fost în plasament la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal, în conformitate cu prevederile Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

ARF a precizat că finanțarea cheltuielilor pentru transportul cu metroul și trenul, la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, va fi asigurată din bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, iar normele metodologice vor fi adoptate prin hotărâre de guvern.

Autoritatea pentru Reformă Feroviară este responsabilă, conform prevederilor OUG 62/2016, de a aloca fondurile necesare pentru acordarea facilităților destinate anumitor categorii sociale pentru transportul public feroviar de călători, inclusiv pentru studenți și elevi. ARF se află în subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

Sursă: Digi24

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *