Sursă foto: www.zf.ro

Conform lui Costel Negricea, rectorul Universității Româno-Americane, în ultimii 10 ani, 10-15% din colectivul universității reprezintă studenții internaționali / 2 din 5 studenți învață gratuit la licență, taxele fiind susținute de instituție sau de parteneri.

Costel Negricea: „Societatea la modul general, precum și fiecare individ în parte trebuie să își asume faptul că toate aceste costuri pentru educație reprezintă o investiție și nu o cheltuială fără sens”, spune profesorul Costel Negricea, rectorul Universității Româno-Americane.

Acesta a vorbit într-un scurt interviu despre probleme de fond ale sistemului de învățământ, precum nerespectarea obligației ca educația să primească 6% din PIB, dar și despre situația demografică și educațională care a dus la declinul numărului de studenți.

În privința universității pe care o conduce, spune că numărul tinerilor care frecventează cursurile este relativ constant în ultimul deceniu, iar tendința ultimilor ani este ca structura acestora să se modifice – „10-15% dintre studenții noștri sunt studenți internaționali.”

În ultimii ani, în care educația în ansamblul ei a fost marcată profund, pe rând, de pandemie, de schimbările legislative anunțate sau înfăptuite deja, iar în ultimele săptămâni de prima grevă generală a profesorilor din ultimii 18 ani, vocea mediului universitar privat a fost auzită public destul de rar.

Rectorul Costel Negricea a vorbit într-un interviu despre cum punctul său de vedere reprezintă o rară astfel de perspectivă și vine din partea unei organizații care-și declară implicarea în procesele de reformă, dar și stabilitatea pe o „piață” afectată, la nivel național, de scăderea numărului de studenți.

  • Prof.univ.dr.habil. Costel Negricea, profesor de marketing cu doctorat obținut în acest domeniu în 2010, este rectorul Universității Româno-Americane (URA), instituție privată de învățământ superior fondată acum 32 de ani, la scurt timp după revoluție.  

Costel Negricea: „Noile legi ale educației reprezintă un moment care poate să constituie un nou început în acest domeniu atât de important pentru întreaga societate” și că „preferăm să vedem întotdeauna parte plină a paharului, deoarece considerăm că a începe să criticăm noul pachet legislativ înainte de a fi implementat este o modalitate neconstructivă de lucru.”

Sursă: edupedu.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *