Potrivit datelor oficiale, numărul de cazuri de infecție cu virusul West Nile, care este transmis de mai multe specii de țânțari, a atins cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani în acest sezon. Cu toate acestea, există o tendință de scădere a numărului de infecții după un vârf înregistrat în luna septembrie.
Conform Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), până la data de 5 octombrie, s-au înregistrat 72 de cazuri confirmate de infecție cu virusul West Nile de la începutul perioadei de supraveghere a acestei afecțiuni, începând din 6 iunie. Din acestea, 7 cazuri au fost raportate în săptămâna 29 septembrie – 5 octombrie, în scădere față de cele 10 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă.
Cele mai multe cazuri de infecție cu virusul West Nile au fost înregistrate în București (9 cazuri), urmate de județele Satu Mare (9 cazuri), Brăila și Galați (câte 7 cazuri).
În acest sezon, s-au înregistrat 8 decese ca urmare a infecției cu virusul West Nile, în județele Bihor, Brăila, Satu Mare, Sibiu, Ilfov, Dolj și Prahova. Nu s-au raportat decese în ultima săptămână.
Aceste cifre reprezintă cel mai mare număr de infecții și decese din ultimii 5 ani, depășind nivelul din 2019, ultimul an de dinaintea pandemiei. În 2018, au fost înregistrate 276 de cazuri de infecție cu virusul West Nile și 42 de decese în România, în timp ce în sezonul 2019 s-au înregistrat 66 de cazuri de infecție și 8 decese. În anii următori, numărul cazurilor a variat, cu un minim de 6 cazuri în 2020, 7 cazuri în 2021 și 48 de cazuri în 2022.
Virusul West Nile este transmis în România de mai multe specii de țânțari, care se găsesc atât în mediul urban, cât și în zonele rurale. Pentru a preveni infectarea, experții recomandă evitarea expunerii la țânțari, utilizarea insecticidelor, instalarea de plase de protecție la ferestre pentru a împiedica intrarea țânțarilor în locuință, drenarea bălților de apă din jurul gospodăriilor și eliminarea recipientelor cu apă stătătoare și a gunoiului menajer.
Factorii care contribuie la apariția epidemiei de virus West Nile în Europa includ temperaturile ridicate, valurile de căldură care urmează după perioade de ploi abundente și intensificarea circulației de călători și bunuri.
Este important de menționat că, în majoritatea cazurilor, infecția cu virusul West Nile nu prezintă inițial simptome, dar atunci când apar, acestea pot varia semnificativ și pot include febră, dureri de cap, dureri musculare și articulare, precum și alte simptome precum greață, vărsături, diaree și rar inflamarea ganglionilor limfatici.
Sursă: 360medical.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.