Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj este liderul în ceea ce privește atragerea de studenți străini în învățământul superior din România, cu un număr impresionant de peste 3.000 de studenți din 60 de țări diferite de pe șase continente.
În acest an, universitatea a înregistrat 2.180 de candidați pentru cele 605 locuri disponibile în programele de licență oferite în limba franceză (355 de locuri) și engleză (250 de locuri) pentru anul universitar 2023-2024. De-a lungul acestui proces, cel mai mare nivel de competiție a fost întâlnit în programul de studiu Medicină dentară în limba franceză.
Conform datelor furnizate de universitate, candidații provin din 89 de țări diferite, Franța, Germania, Elveția, Suedia, Italia, Belgia, Grecia, Israel, Maroc, Tunisia, India, Algeria și Siria reprezentând țările de origine cu cea mai mare participare. Candidații au avut opțiunea să aleagă între trei programe de studiu la nivel de licență, toate predându-se în limbile engleză sau franceză: Medicină, Medicină dentară și Farmacie.
La programul de Medicină au fost disponibile un total de 400 de locuri, iar numărul de dosare evaluate a fost de 1278. Cea mai mare competiție a fost înregistrată în cazul programului de Medicină în limba franceză, unde s-au confruntat 4 candidați pentru fiecare loc.
Pentru Medicină Dentară s-au înregistrat 769 de candidați pentru 125 de locuri, iar cel mai mare grad de concurență a fost înregistrat în linia de studiu cu predare în limba franceză, unde au fost 8 candidați pe un singur loc.
În ceea ce privește programul de Farmacie în limba franceză, au fost puse la dispoziție 80 de locuri, pentru care s-au înregistrat 117 candidați.
De menționat că numărul de locuri pentru studenții internaționali a crescut cu 45 în acest an la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj.
Rectorul universității, prof. dr. Anca Dana Buzoianu, a subliniat că studenții internaționali aleg instituția pentru calitatea înaltă a educației, accentul pus pe aspectele practice și învățarea bazată pe experiență la patul bolnavului, folosind metode moderne precum „Problem-based learning” sau simularea medicală.
De asemenea, posibilitatea de a participa la proiecte de cercetare și de a obține burse de cercetare au fost considerate aspecte atractive pentru candidați. Rectorul a subliniat și că diplomele obținute la această universitate sunt recunoscute internațional, oferind absolvenților posibilitatea de a lucra în orice parte a lumii.
Procesul de admitere a candidaților internaționali a inclus evaluarea performanțelor profesionale și a realizărilor personale, în conformitate cu informațiile din dosarul personal de aplicație. Comisia de admitere a evaluat candidații la nivel de facultate, pe baza unor criterii generale la nivel universitar și a unor criterii specifice pentru fiecare facultate în parte. Candidații au avut posibilitatea să se înscrie exclusiv online, pe o platformă dedicată.
Pentru a aplica la programele de studii cu predare în limbi străine de la UMF Cluj, candidații trebuiau să fie cetățeni ai altor state, să fi absolvit un liceu acreditat în țara lor de origine și să aibă o diplomă recunoscută de Ministerul Educației din România. De asemenea, competența lingvistică a fost dovedită obligatoriu printr-un certificat recunoscut internațional.
Un aspect semnificativ care a contribuit la creșterea numărului de studenți internaționali a fost obținerea acreditării internaționale pentru calitatea educației la Facultatea de Medicină a universității, precum și diploma de calitate „Label CIDMEF” oferită de Conferința Internațională a Decanilor Facultăților de Medicină Francofone.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.