Sursa foto: Onlinekhabar English

Şerpaşul Pasang Dawa, cunoscut și sub numele de Pa Dawa, a egalat recordul de ascensiuni pe Everest, atingând vârful muntelui pentru a 26-a oară.

Acesta a realizat performanța duminică dimineață și a început apoi coborârea. Pa Dawa, în vârstă de 46 de ani, a atins anterior vârful de 25 de ori, inclusiv de două ori în 2022.

El este un şerpaş din zona Khumbu și a fost ghid de încredere pentru alpiniști încă din anii ’90. Expertiza și cunoștințele locale ale şerpașilor sunt esențiale pentru siguranța celor care urcă pe Everest în fiecare an.

Pa Dawa a egalat astfel recordul stabilit de Kami Rita, care a realizat 26 de ascensiuni pe Everest în mai 2022, la vârsta de 52 de ani. Deocamdată, nu se știe dacă Pa Dawa va încerca o nouă ascensiune în acest an.

Nepalul găzduiește opt dintre cele mai înalte 14 vârfuri din lume, toate având peste 8.000 de metri înălțime. Un număr record de 467 de alpiniști (excluzând şerpaşii locali) au obținut permise pentru a escalada Everestul din partea sudică a Nepalului, conform Departamentului pentru Turism din țară.

Sursa: digi-world.tv

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsiți pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *