logo
RNTV Live

RECENSĂMÂNTUL POPULAȚIEI ȘI AL LOCUINȚELOR, ÎN 2022 PENTRU 2021 – de Cristian Felea

Cristian Felea
rnews

De luni, 14 martie 2022, se intră în faza a doua a calendarului de colectare a datelor pentru recensământul populației și locuințelor – RPL 2021 -, acțiune întârziată cu un an datorită restricțiilor de ordin sanitar impuse de pandemia SARS-CoV-2.

Așa cum unii dintre noi știm deja, alții nu, recensământul populației și locuințelor a început în februarie ac., în prima etapă personalul Institutului Național de Statistică colectând primele serii de date pentru a popula baza de date RPL 2021 din sursele oficiale, administrative ale statului.

Sursa: recensamantromania.ro

În etapa a doua, conform calendarului de recensământ, oricare dintre noi care are acces la internet și la îndemână un terminal cu care o poate face (PC, laptop sau telefon mobil inteligent), dacă are o adresă de e.mail validă și se arată interesat poate să completeze online singur cele două formulare din imaginea de mai jos, etapă care se numește “autorecenzare” și durează până în data de 15 mai ac..

Sursa: hotnews.ro

Printre noutățile recensământului 2021, regăsim eliminarea completă a hârtiei. De asemenea, Institutul Național de Statistică a anunțat transparență totală în procesul de recenzare, dar și criptarea totală a datelor, din momentul în care acestea sunt validate. Chestionarul de recensământ nu va fi doar în limba română, ci și în 16 limbi ale minorităților naționale, plus limba engleză.

Institutul Național de Statistică și-a propus ca procentul de persoane care apelează la autorecenzare la recensământul din 2022 să treacă de 35% și chiar de 50%, iar pentru a încuraja acest lucru s-a luat decizia de a acorda o zi liberă celor care se autorecenzează.

AUTORECENZAREA

Chestionarul pentru auto-recenzare a fost realizat astfel încât oricărei persoane să-i fie cât mai ușor să răspundă, în condițiile în care nu beneficiază de o instruire specială, precum cea de care dispun recenzorii.

Vor fi chestionare particularizate pentru cine este căsătorit și cine nu e, pentru absolvenți de facultate sau de liceu, pentru cei dintr-o anumită categorie de vârstă sau din alta, dacă are loc de muncă sau nu, dacă este pensionar etc..

Sursa: hotnews.ro

Pentru autorecenzare se intră pe site-ul de internet “recensamantromania.ro” și se acționează butonul din stânga, de culoare portocalie. Deasupra acestui buton găsim și un alt buton, denumit “tutorial”, prin care, dacă avem curiozitatea necesară și răbdare, deprindem modul aplicat în care să utilizăm aplicația pusă de dispoziție de INS pentru activitatea de autorecenzare.

O singură persoană din gospodărie îl completează, înregistrându-se ca persoană de referință sau în calitate de cap al familiei (gospodăriei) și apoi îi adaugă pe ceilalți membri ai familiei. În funcție de persoanele completate în formularul de pre-înregistrare, sistemul informatic generează câte un “link” (adresă de legătură) cu chestionarul specific fiecărei persoane declarate.

Practic, vor fi două tipuri de chestionare: cel lung, pe care îl va primi capul familiei, chestionar care cuprinde informații inclusiv despre locuință și condițiile de locuit (anul construcției, din ce materiale e construită etc) și altul scurt, pe care ceilalți membri îl vor avea de completat și care se referă doar la datele lor, nu și la locuință.

Există și un cod de culori al acestui chestionar; când se termină de completat o secțiune și o faci în mod corect, ea se colorează în verde, semn că totul este în regulă. La necompletarea unui răspuns, câmpul întrebării omise devine albastru. Completarea greșită a unui răspuns colorează în roșu câmpul aferent, astfel încât sistemul semnalează posibila eroare.

La finalul completării formularului, cel care l-a completat va fi înștiințat câte și care sunt răspunsurile eronate, întrebările pe care le-a omis și cele completate cu un răspuns corect.

O persoană poate face autorecenzarea pentru o rudă a ei (bunici care poate nu au Internet sau alte situații care pot apărea), dar trebuie să cunoască detaliile legate de locuința acesteia și să respecte normele legate de prelucrarea datelor personale (să aibă acceptul celui în numele căruia face auto-recenzarea).

După completarea chestionarului se va primi un mesaj de confirmare (sau infirmare), iar pe căsuța electronică de email va primi și un link de verificare a datelor transmise. Dacă cineva a completat greșit un câmp (de exemplu pentru “religie” sau “etnie”), poate corecta eroarea doar luând de la zero procesul. Doar ultimul chestionar validat va fi cel luat în calcul de sistemul informatic.

Există și varianta de autorecenzare asistată, în care persoana care completează datele este ajutată de un recenzor, fie de pe un dispozitiv propriu, fie de pe tabletele electronice puse la dispoziție prin intermediul primăriilor și instalate în spații special amenajate.

ZIUA LIBERĂ

Conform prevederilor art.43 din Ordonanța de Urgență nr.19/2020, se acordă o singură zi liberă, plătită, unei persoane salariate, indiferent dacă aceasta a realizat autorecenzarea on-line pentru sine și pentru alți membri ai gospodăriei, sau pentru alte persoane.

Ziua liberă acordată în contextul recensământului se acordă doar după completarea formularului de autorecenzare și nu în avans, așa cum e prevăzut în legislație. Această zi liberă se poate acorda în termen de maximum 12 luni de la data realizării autorecenzării.

Practic, un angajat își poate lua această zi liberă până cel târziu în mai 2023. Angajatorul va stabili de comun acord cu salariatul ziua în care salariatul va putea să își ia concediu.

Președintele Institutul Național de Statistică, Andrei Tudorel, a precizat că datele individuale culese la recensământ nu vor fi furnizate instituțiilor fiscale sau din domeniul justiției, legea interzicând acest lucru – autoritățile pot avea acces doar la datele globale, nu și la cele individuale, ale persoanelor recenzate. De altfel, printre întrebările eliminate la acest recensământ a fost și una legată de remitențe (sumele primite de cetățeni din străinătate, de exemplu).

Datele provizorii vor fi publicate în decembrie 2022 și a fost înființat și un “call-center” (0314 33 83 00) care va funcționa între orele 7-22.

Persoanele care nu apelează la autorecenzare nu vor fi amendate. Dar persoanele care vor refuza să furnizeze informații și operatorilor de teren sau vor furniza date eronate ori incomplete vor putea fi sancționate cu amendă de la 1.000 de lei la 3.000 de lei (în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență nr. 19/2020, privind organizarea recensământului pentru anul 2021).

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor