Antonio Guterres, Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, a fost supus unei critici aspre din partea Israelului marți, însă miercuri s-a declarat „şocat” de „interpretarea tendențioasă” a cuvintelor sale cu privire la Hamas, asigurând că nu a justificat atacurile grupării islamiste palestiniene.

Antonio Guterres a spus: „Sunt şocat de interpretarea tendenţioasă din partea unora a declaraţiei mele de ieri (marți) în Consiliul de Securitate, cum că aș fi justificat actele teroriste ale Hamas. Este fals. Este contrariul”, în fața presei, după ce ambasadorul israelian la ONU a cerut demisia sa.

El a adăugat că, „La începutul intervenției mele de ieri, am spus clar, citez: ‘Am condamnat fără echivoc actele teroriste oribile și fără precedent ale Hamas în Israel în 7 octombrie. Nimic nu poate justifica uciderea, rănirea și răpirea deliberată a civililor, nici tirurile cu rachete asupra unor ținte civile’.”

Antonio Guterres a subliniat că a adus în discuție „nemulțumirile poporului palestinian” și a insistat asupra faptului că „aceste nemulțumiri ale poporului palestinian nu pot justifica atacurile înspăimântătoare ale Hamas”.

Secretarul General al ONU a concluzionat afirmând că a considerat necesar să restabilească adevărul, în special pentru victimele și familiile acestora. În timpul discursului său de marți, el a denunțat, de asemenea, „încălcările clare ale dreptului internațional umanitar” în Gaza, fără a menționa explicit Israelul.

Reprezentanții Israelului s-au arătat furioși în urma afirmațiilor lui Antonio Guterres, concentrându-se în special asupra părții din discursul său în care el menționase că atacurile Hamas „nu au avut loc într-un vid”.

Ministrul israelian de externe, Eli Cohen, l-a întrebat pe Antonio Guterres: „Domnule Secretar General, în ce lume trăiți?” și a adăugat, „Fără nicio îndoială, nu în a noastră.”

Ambasadorul israelian la ONU, Gilad Erdan, a cerut demisia imediată a lui Antonio Guterres, acuzându-l că este „înțelegător față de terorism și crimele” comise de Hamas.

Atacul efectuat de Hamas în Israel în 7 octombrie și reacțiile ulterioare ale armatei israeliene în Fâșia Gaza au dus la peste 1.400 de morți în Israel, conform autorităților israeliene, și peste 6.500 în teritoriul palestinian, conform grupării islamiste, majoritatea fiind civili de ambele părți.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *