Sursă foto: Sfatul medicului

Din cauza redirecționării resurselor dedicate imunizării către vaccinarea împotriva Covid-19, a suprasolicitării sistemelor de sănătate și a lipsei de personal medical, rata vaccinării din întreaga lume a scăzut drastic.

Când vine vorba de România, de aproximativ un deceniu se poate observa o tendință de scădere a ratei de acoperire vaccinală. În ultimele luni, Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a prezentat date oficiale în privința ratelor de acoperire vaccinală din țara noastră.

O acoperire vaccinală de peste 95% a putut fi observată în anul 2022, în ceea ce privește vaccinul BCG1, în creștere față de anul precedent. Pentru HEP B3, DTP 4, IPV 4, ROR 1 și Hib 4, rata înregistrată a fost de circa 85%, cu 2-3 puncte procentuale în scădere față de 2021.

Adriana Pistol: „În România, în ultimii peste zece ani, în mod constant, acoperirea vaccinală scade. Singurul vaccin la care rămâne întrucâtva asemănătoare este vaccinul care se administrează în maternitate, BCG-ul. După care, dacă ne uităm la hepatiticul B, are o tendinţă vădit descrescătoare. La DiTePer – difterie, tetanos și tuse convulsivă -, de asemenea, descrescătoare. La Polio – descrescătoare. La ROR doza I, la 12 luni – este din nou descrescătoare.”

Simplificarea procedurii de vaccinare

În vederea simplificării procedurii la nivel național, la propunerea Comitetului Național de Vaccinologie vaccinurile vor fi introduse pe lista medicamentelor compensate, ci nu prin procedura de evaluare a tehnologiilor medicale (HTA) de către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

„Suntem în plin proces de elaborare a listei de vaccinuri, care se referă nu numai la cele ale copilăriei, dar și pentru adulți, listă care urmează să fie inclusă în produsele medicamentoase compensate, în diferite grade, la care lucrează Comitetul Naţional de Vaccinologie şi care este aproape gata”, a transmis Adriana Pistol.

Secretarul de stat continuă: „În câteva luni, până în semestrul doi al anului acesta, vom avea pusă în practică această compensare a unor produse vaccinale.”

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *