Aproximativ 13,4 milioane de copii, ceea ce reprezintă unul din zece copii la nivel mondial, se nasc în fiecare an prematur, înainte de perioada de gestație de 37 de săptămâni, conform unui studiu recent publicat. Studiul, realizat de experți de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) și Școala de Igienă și Medicină Tropicală din Londra, se bazează pe datele din 2020.
Rezultatele arată că nașterea prematură reprezintă principala cauză a mortalității infantile și subliniază necesitatea urgentă de a îmbunătăți îngrijirea copiilor născuți prematur și prevenția în cazul mamelor însărcinate, în special în ceea ce privește sănătatea și nutriția.
Copiii născuți prematur prezintă un risc crescut de boli grave, dizabilități, întârzieri în dezvoltare și pot dezvolta probleme cronice în viața adultă, cum ar fi diabetul și bolile de inimă.
Studiul subliniază că, în ultimul deceniu, nicio regiune a lumii nu a reușit să reducă semnificativ rata nașterilor premature, cu o scădere medie anuală de doar aproximativ 0,14%. Astfel, aproximativ 65% dintre nașterile premature din 2020 au avut loc în Africa Subsahariană și Asia de Sud, cu rate deosebit de ridicate în țări precum Bangladesh (16,2%), Malawi (14,5%) și Pakistan (14,3%). De asemenea, unele țări dezvoltate, cum ar fi Statele Unite (10%) și Grecia (11,6%), au înregistrat rate ridicate de nașteri premature.
Studiul mai menționează că incidența nașterilor premature este mai mare în rândul mamelor adolescente, cu alimentație precară, care suferă de anumite infecții sau se confruntă cu preeclampsia, o complicație a sarcinii. Aceste constatări au fost publicate în revista The Lancet.
Sursă: 360medical.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.