Europarlamentarul Rareș Bogdan, membru al PNL, a adus clarificări în legătură cu procesul aderării României la Spațiul Schengen, afirmând că nu este vorba despre un eșec, ci despre o retragere strategică de pe agenda oficială. El a explicat că această decizie vine în contextul asocierii României cu Bulgaria, care încă nu are sprijinul Parlamentului de la Haga.

Rareș Bogdan a subliniat că, odată ce Bulgaria obține susținerea necesară, se deschid canalele diplomatice care, în urmă cu un an, au fost închise în urma refuzului neexplicat al Austriei. El a menționat că atunci, puterea de la București a decis retragerea consulului general și a ambasadorului pentru o perioadă de trei luni, înghețând astfel dialogul diplomatic.

Europarlamentarul PNL a detaliat că în prezent există un dialog la nivel de miniștri ai Internelor, Externelor, precum și între președinție și ambasadorul Hurezeanu. El a sugerat că există anumite premise pentru așteptarea unui început de an favorabil, menționând că aspecte economice, cum ar fi contribuția de aproximativ 1,5% din PIB, precum și chestiuni legate de coeziunea europeană, sunt luate în considerare.

Rareș Bogdan a subliniat că actualmente există o preocupare la Bruxelles, în special la Comisia Europeană, cu privire la creșterea prezenței suveraniștilor și anti-europenilor în Parlamentul European. El a atras atenția că această creștere ar putea deveni periculoasă pentru proiectul european, trecând de la 16% la estimările de 35% sau 40%, conform eurobarometrelor.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *