logo
RNTV Live

Rapperul prahovean Ștefan P3, în vârstă de 18 ani, și-a lansat EP-ul de debut intitulat „SUPERSTAR”

Boovie-Festival-Brasov-2
Constantin Corina

Tânărul își propune astfel să se lanseze cu adevărat în industria hip-hop, după ce a bifat, atât anul trecut, cât și în 2024, apariții pe numeroase scene mari ale țării și colaborări de impact cu alți artiști din zona rap

Artistul Ștefan Petre, născut în 2005 și crescut în Filipeștii de Pădure, și-a început călătoria muzicală de timpuriu. În prezent, este elev în clasa a XII-a la Colegiul Național „I. L. Caragiale” din Ploiești. La vârsta de doar 12 ani, a debutat pe scenă cu una dintre propriile sale piese. În interviurile acordate presei locale, a dezvăluit că a început să compună versuri încă din copilărie și că, până în prezent, a scris textele a peste 300 de melodii.

În iunie 2023, Ștefan P3 (pe numele său real Ștefan-Cristian Petre) a lansat primul single oficial, „Dau tot”, susținând momente artistice în cadrul unor festivaluri precum SAGA (București), Hustle (recentele două ediții – Azuga și Costinești), Boovie (Brașov) sau Direct din Trap (Bucov).

„SUPERSTAR”, lansat la data de 26 aprilie 2024, este un mini-album de 6 piese care caută să surprindă publicul larg prin multitudinea de sound-uri abordate și prin mesajul promovat de varietatea de stiluri propuse. Fundamentat pe hip-hop-ul underground, oldschool, promovat de Ștefan P3 în piesele lansate până acum („Dau tot” și „PH Freestyle (#leapsa2)”, parte a provocării lui Deliric), dar și în colaborările cu alți artiști debutanți, precum trupa internațională Miñu sau rapperii GRUYA și GLIZZY, „SUPERSTAR” abordează de asemenea elemente de grime, afro drill, pop și hip-pop și chiar latino dancehall. Cele șase piese, numite „Superstar”, „Orașu’ meu”, „Masacru”, „Timp”, „Strigă” și „Lumina”, ating atât subiecte personale, care apelează la sentimentele ascultătorului, cât și teme generale, sociale și de manifest. 

Prima melodie a materialului, „Superstar”, reprezintă, în sine, o introducere și totodată o prezentare a rapperului, care își expune, prin intermediul ei, atât parcursul complicat dinainte de a intra pe acest drum („Dacă mă-ntrebi ce simt, o să-ți spun sec că sunt bine/ Și n-am de gând să mă schimb, când mi-era greu nu-ntreba nimeni!”), cât mai ales transformarea sa în timp și impactul pe care muzica l-a avut asupra întregii sale vieți și mentalități („Azi stau și manifestez/ Că până-acum am primit dovezi,/ O să poți să vezi viitoru’, victoria dacă ții scoru’,/ Când începi să crezi în tine, o să vezi, poți să-ți iei zboru’!”) – de aici și ideea de a denumi EP-ul după această piesă, potrivit artistului.

„Orașu’ meu”, așa cum a explicat Ștefan P3 la recentele evenimente, unde și-a interpretat în premieră piesele de pe „SUPERSTAR”, este de fapt o metaforă a societății și a lumii în care trăim, ideea de „oraș” fiind extrapolată și nu neapărat o referire la un oraș anume, cât mai degrabă la un loc comun, unde toți oamenii se pot identifica într-o anumită etapă a vieții: „În orașu’ ăsta, toți oamenii-s la fel,/ Da’ e orașu’ meu și nu pot să plec din el!”. Caracterul de multe ori paradoxal al lumii înconjurătoare, diferențele sociale apărute și multitudinea de dileme existențiale specifice, în fond, segmentului de vârstă vizat de materialul muzical, motivează rapperul să definească lumea proprie, un „război/ ce nu ne-aparține”, drept „locu’ de unde toți vor să plece/ Locu-ăla de nota zece pentru mulți care pe mulți îi lasă rece,/ Locu-unde se fac întreceri între bogați și săraci,/ C-aici muncești o viață-ntreagă, dar nu știi pentru ce tragi!”.

Cea de-a treia piesă, „Masacru”, este un nou manifest al artistului aflat la început de drum, un răspuns la criticile primite de-a lungul timpului și o dovadă de ambiție, de voință, pusă pe un instrumental energic, modern, cu influențe din folclorul oriental: „Am tăcut prea mult, cât vrei să mai tac?/ Muncă zilnică, pasiune-n ce fac!”. Apărută ca reacție la muzica mainstream, care a acaparat în ultima vreme piața muzicală din țară, piesa lui Ștefan P3 pune accent pe caracterul personal al muzicii și pe nevoia artistului de a comunica, la showuri, cu publicul, de a simți că oamenii se regăsesc în versuri și în sentimentele transmise, de a interioriza întregul proces de creație: „Știi că muzica-i tot ce mi-a rămas!”.

„Timp” este „un exercițiu de introspecție, o piesă scrisă profund, din suflet”, după spusele lui Ștefan P3. Pornită de la ideea unui refren format, clișeic, din voci obsesive, intenționat nesincronizate, care strigă „N-am timp, mamă!”, simbolizând multitudinea de gânduri, stresul, frământările apărute odată cu maturizarea („Am crescut prea repede și nici nu mi-am dat/ Seama când, peste noapte, din băiat am devenit bărbat!”/ „Tată, am devenit bărbat, știi… ți-am promis că mă schimb!”), piesa a devenit până la urmă o transpunere personală a artistului în artă. Oamenii sunt tratați ca simple elemente naturale, nesemnificative în raport cu eternitatea și interesele de grup care adesea îi subordonează: „Suntem fire de nisip, ce vină-avem că bate vântul?/ Suntem luptători fără arme și-n jur mii de războaie/ Ne transformă-n curcubeu când ieșim singuri în ploaie!/ Suntem oameni de hârtie, scoțând hârtia din om/ Îl vezi gol pe dinafară, dar mai cald în interior!”.

„Am trecut prin foc și lavă ca să pot acum să fac ce-am vrut,

Zilnic iau otravă cu gândul că n-am să tac nici când

Toți mă caută și vor să mă oprească!

Dă-mi eclipse și soarele meu tot o să strălucească!”

  • Ștefan P3 – „Timp”

„Strigă” este una dintre primele piese înregistrate vreodată de Ștefan P3, fiind introdusă în EP-ul „SUPERSTAR” tocmai ca simbol al evoluției odată cu trecerea timpului, al maturizării. Se pune accent pe trecerea de la copilul care visa să ajungă pe scenă și să își transmită emoțiile prin muzică la adolescentul care „strigă” acum: „Semnez contracte pe-o viață cu mine/ Să fac doar ce-mi place-n muzică, știi bine!”. Criticând din nou, subtil, versurile lipsite de substanță care apar de multe ori în muzica ușoară, dar și în rapul românesc din ultima vreme („Am multe idei, am multe mesaje și nu-s pentru ei,/ Au două refrene și-o strofă jumate, da’ cic-au dat hitu’ și-acuma sunt grei!”), P3 își încheie prima strofă cu o serie de versuri ce pot fi considerate motto al întregului material: „Fac ce iubeam,/ Ce iubesc de mic, știi că nu mă las,/ Dau mesaju’ la <<mic>> până nu mai am glas,/ Pentru zilele negre în care am tras,/ Pentru nopțile albe în care-am stat treaz!”.

În fine, ultima piesă, „Lumina”, este un proiect inedit al rapperului, care îmbină elementele specifice genului muzical abordat în general cu acelea ale lumii latino dancehall, într-o piesă de dragoste tristă, care atrage deja reacții pozitive în mediul online. De la ritm până la versuri, „Lumina” devine o expresie artistică a dorului de persoana iubită, a nostalgiei provocate de amintirea momentelor petrecute împreună: „Acum… doar stau și mă uit în oglindă,/ Am ochii goi fără tine, sunt pustiu!/ Sper să găsești ce cauți, să fii fericită,/ Poate n-am fost ce ai fi vrut să fiu!”. Refrenul este unul simplu, care are însă capacitatea de a rămâne cu ușurință în memoria oamenilor și de a transmite un mesaj sugestiv, în care cu toții se pot regăsi: „Ce s-a întâmplat? Tu-mi dădeai lumina,/ Acum ai plecat, deși erai prima! (…)”.

„Ringul de dans e gol, lasă-mă să-ți simt mișcarea!

Stau singur pe plajă noaptea, vorbesc în șoaptă cu marea”

  • Ștefan P3 – „Lumina”

EP-ul a fost deja publicat în mediul online, pe YouTube și pe toate platformele de streaming, putând fi ascultat accesând următorul link: https://distrokid.com/hyperfollow/tefanp3/superstar.

  • Vor apărea în curând și CD-uri cu „SUPERSTAR”, primul material semnat Ștefan P3 care va fi disponibil și în format fizic.

„SUPERSTAR” a fost înregistrat în totalitate la studioul compozitorului ploieștean Alin Radu, care s-a ocupat de asemenea de mixarea și masterizarea pieselor. Proiectul muzical este unul susținut de Fundația Județeană pentru Tineret Prahova și Asociația Eurospirit, ca parteneri, sub egida programului Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024. De partea foto-video s-au ocupat Damian Enache și Luca David Dragodan, care au realizat fotografiile de copertă, respectiv graficianul Cătălin Cristea (Massy).

Ștefan P3 lucrează în continuare la o mulțime de proiecte, promițând noi single-uri care îi vor surprinde cu siguranță urmăritorii. Printre acestea se numără imnul programului Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024, care s-a auzit deja la Palatul Administrativ, sediul Consiliului Județean Prahova, la Palatul Culturii din Ploiești, la Sala Sporturilor „Olimpia” și chiar pe stadionul „Ilie Oană”, la meciurile Petrolului, dar și o piesă numită „Pădure de vară”, în colaborare cu Maria Voiculescu, pentru care a fost deja filmat și montat un clip. 

Noile proiecte muzicale ale tânărului artist Ștefan P3 și evoluția lui artistică pot fi urmărite pe diferite platforme de streaming și rețele de socializare, după cum urmează:

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldeko-angajeazaekond-angajeazasponsor