În perioada 2021-2023, numărul românilor care au întâmpinat probleme dentare și au solicitat implanturi dentare a crescut în comparație cu perioada pre-pandemică (2018-2019).

Astfel, 9 din 10 români se confruntă cu pierderea dinților începând cu vârsta de 40 de ani, moment în care optează pentru implanturi dentare pentru a restabili dantura. Acești pacienți investesc în medie între 5.000 și 15.000 de euro pentru proceduri protetice, conform unei analize realizate de clinica stomatologică DRM, una dintre cele mai importante clinici de implantologie dentară din România.

Conform declarațiilor Dr. Alin Udeanu, medic stomatolog, lector internațional în implantologie avansată și fondatorul clinicii DRM, majoritatea românilor ajung să caute ajutor stomatologic abia după ce au pierdut majoritatea dinților, deși vizitele regulate la dentist și tratamentele de prevenție ar trebui să fie prioritare și să aibă loc cel puțin o dată pe an.

Astfel, 90% dintre pacienții care se adresează clinicii lor pentru implanturi dentare sunt în stadii avansate de pierdere a dinților, iar intervențiile chirurgicale devin complexe, deseori necesitând adiție de os pentru reconstrucția danturii, ceea ce crește semnificativ costurile. Dr. Alin Udeanu îndeamnă românii să acorde o mai mare atenție igienei orale și tratamentelor periodice de prevenție.

Studiul menționează că numărul consultațiilor stomatologice și al tratamentelor de prevenție în România a scăzut constant în ultimii 10 ani, deși numărul clinicilor și cabinetele stomatologice a crescut cu 25%. Astfel, multe persoane ajung la stomatolog târziu, când pierderea dinților este deja semnificativă, iar costurile tratamentelor sunt ridicate.

Mai mult, vârsta la care românii își pierd dinții a scăzut în această perioadă, iar femeile și bărbații din România sunt afectați în egală măsură de această problemă. În ceea ce privește cazurile de implantologie dentară, 50% dintre acestea necesită implantarea tuturor dinților, în timp ce 27% vizează o singură arcadă sau jumătate din numărul dinților, iar doar 23% vizează implanturi pentru 2-3 dinți.

Costurile pentru implanturile dentare variază, plecând de la 180 de euro pentru un singur implant dentar, cu abonamentul DRM, și pot ajunge până la 5.000-6.000 de euro pentru ambele arcade dentare, în funcție de necesitățile fiecărui pacient. În cazurile complexe, costurile pot atinge 15.000 de euro. Pentru a face față acestor costuri ridicate, mulți români recurg la credite bancare.

Pentru a face tratamente de implantologie dentară, pacienții trebuie să efectueze analize medicale complete pentru a se asigura că nu suferă de afecțiuni care ar putea afecta procedurile de implantare. România se confruntă cu o igienă orală precară, doar 37% dintre adulții români spălându-și dinții zilnic, în timp ce 2% nu au o igienă orală deloc. De asemenea, aproape 50% dintre români utilizează gumă de mestecat în loc de pastă de dinți, conform unui studiu INS din 2021.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *