Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat marți că revenirea la rezidențiatul pe post ar fi o măsură înțeleaptă, care ar contribui la o distribuție echilibrată a medicilor în întreaga țară. În prezent, viitorii medici urmează rezidențiatul pe loc, ceea ce înseamnă o poziție temporară pe durata formării. Rezidențiatul pe post, în schimb, le-ar asigura tinerilor o poziție permanentă în unitățile medicale, inclusiv după finalizarea specializării.

„Nu calificăm medici de dragul calificării, ci pentru a deservi comunitățile. Dezvoltarea rezidențiatului pe post este o modalitate corectă pentru a aduce medici în toate comunitățile, alături de eforturile autorităților locale”, a afirmat Rafila.

Declarațiile au fost făcute în cadrul lansării „Ghidului pentru acțiuni locale: Soluții pentru Resursa Umană în Sănătate”, realizat de Ministerul Sănătății cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății, în contextul Planului Național de Redresare și Reziliență.

Ministrul a subliniat că problema nu este neapărat numărul medicilor din România, ci distribuția lor inegală pe teritoriul național. În timp ce la nivel european România nu stă rău din punct de vedere numeric, zone întregi ale țării sunt lipsite de personal medical suficient.

„Avem o problemă legată de medicii de familie – majoritatea lor au peste 50 de ani, chiar peste 55 de ani, 40% dintre ei. E nevoie urgentă de atragerea și stabilizarea cadrelor medicale tinere”, a adăugat Rafila.

El a punctat și necesitatea cooperării între autoritățile locale și universitățile de medicină, în vederea atragerii de personal medical în regiunile mai puțin dezvoltate.

„Asistența medicală, dezvoltarea economică și îmbătrânirea populației sunt aspecte interconectate. Un oraș cu o infuzie de medici tineri devine mai atractiv și pentru dezvoltarea economică”, a concluzionat ministrul.

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.