Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a amintit sâmbătă, la Focșani, cât de importantă este pregătirea temeinică a adăposturilor de protecție civilă, precizând că acestea sunt obligatorii prin lege, indiferent de nivelul de risc perceput. Potrivit acestuia, România trebuie să fie pregătită pentru orice tip de situație de urgență – de la inundații și incendii, până la cutremure sau conflicte armate, în contextul geopolitic regional.
„A fi pregătit nu înseamnă că noi știm că va fi ceva. Dar există riscuri. Chiar dacă probabilitatea e mică, este obligatoriu să avem adăposturi”, a afirmat Raed Arafat. Oficialul a precizat că multe dintre adăposturile existente sunt nefuncționale sau insuficient întreținute, deși legislația prevede existența acestora, inclusiv sub blocurile de locuințe.
În 2023, controalele efectuate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) au dus la aplicarea unor sancțiuni în valoare de peste 380.000 de lei, la care s-au adăugat avertismente și recomandări. Raed Arafat atrage atenția că responsabilitatea întreținerii adăposturilor revine autorităților locale și asociațiilor de proprietari.
Pentru a evalua corect situația, Departamentul pentru Situații de Urgență a solicitat Curții de Conturi efectuarea unui audit de urgență: „După acest audit, vom putea lucra pe baza recomandărilor”, a spus Arafat.
El a menționat că România nu face excepție față de alte țări europene, precum cele nordice, baltice sau Polonia, care tratează cu seriozitate infrastructura de protecție civilă și dispun de rețele de adăposturi dezvoltate încă dinaintea conflictului din Ucraina.
Declarațiile au fost făcute în cadrul inaugurării noului sediu al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vrancea, la care au participat și reprezentanți ai Băncii Mondiale, precum și conducerea IGSU.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.