Un nou studiu retrospectiv a avut ca obiectiv să evalueze cât de precisă este diagnosticarea furnizată de diverse instrumente de inteligență artificială (AI) în comparație cu diagnosticul stabilit de medicii radiologi pentru anumite afecțiuni pulmonare.

Cercetătorii au efectuat o comparație între patru instrumente AI disponibile și un grup format din 72 de radiologi. Ei au analizat 2.040 de radiografii toracice ale adulților, efectuate în perioada de doi ani, în patru spitale din Danemarca în 2020. Vârsta medie a pacienților din grup a fost de 72 de ani, iar 32,8% dintre radiografii prezentau cel puțin o anomalie.

Concluzia studiului realizat în Danemarca indică faptul că radiologii au dat mai puține rezultate fals pozitive decât modelele avansate de AI în ceea ce privește interpretarea radiografiilor toracice. Instrumentele AI au prezentat rate de sensibilitate variind între 63% și 90% pentru pneumotorax și între 62% și 95% pentru revărsatul pleural.

Pe scurt, acest studiu sugerează că AI nu funcționează la fel de bine ca un radiolog bine pregătit și cu experiență.

Dr. Louis Plesner, cercetătorul principal de la Spitalul Herlev și Spitalul Gentofte, a subliniat importanța capacității de a exclude o afecțiune pentru a stabili un diagnostic corect. Rezultatele fals pozitive pot duce la costuri mari și la utilizarea inutilă a imagisticii medicale.

„Deși sistemele AI par să identifice bine bolile, ele nu sunt la fel de eficiente ca radiologii în a exclude prezența bolii, mai ales în cazul radiografiilor toracice complexe. Un număr mare de diagnosticări fals pozitive pot duce la efectuarea de investigații inutile, expunere la radiații și costuri crescute”, a declarat dr. Plesner.

El a subliniat că studiile anterioare care sugerau că AI depășește performanțele radiologilor au avut limite, deoarece de multe ori radiologilor nu li s-a pus la dispoziție istoricul medical al pacienților și nu li s-a permis să acceseze alte tipuri de investigații medicale. În schimb, radiologii au fost puși în fața sarcinii de a stabili un diagnostic doar pe baza examinării imaginilor specifice, o abilitate în care modelele AI au demonstrat că se descurcă destul de bine.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *