Cu scopul de a desfășura călătorii pe Lună și, în viitor, pe Marte, radiologia a început să adapteze echipamentele sale pentru intervenții medicale în condiții de microgravitație.

Călătoriile spațiale de mari distanțe nu oferă luxul aducerii astronauților înapoi pe Pământ în caz de probleme de sănătate. Fără posibilitatea de a efectua operații chirurgicale în spațiu, experții au adaptat tehnologia medicală pentru a funcționa în microgravitație.

Deoarece chirurgia spațială nu este o opțiune, singura tehnică medicală disponibilă pentru tratament este radiologia intervențională. Această metodă utilizează tehnici minim invazive și economice pentru spațiu, potrivit profesorului Vincent Vidal, care a dezvoltat o „cutie de instrumente” pentru imagistică medicală denumită „Mars IR Tool Box” (Mitbo).

Pe Stația Spațială Internațională (ISS), ecografele cu ultrasunete sunt folosite în scopuri de diagnostic. Cu toate acestea, pentru misiunile spațiale mai îndepărtate, se intenționează utilizarea lor pentru a efectua intervenții precum tratarea retenției urinare, extragerea calculilor biliari sau drenarea puroiului din jurul apendicelui sub ghidaj ecografic.

Astfel, specialiștii doresc să ajute astronauții să devină autonomi în gestionarea potențialelor complicații, ținând cont că decalajul de comunicare dintre Marte și Pământ poate ajunge la 45 de minute.

În vara anului 2023, un experiment științific a fost realizat în condiții extreme în Alpii elvețieni, ca parte a proiectului Asclepios III, pentru a simula o misiune pe Lună și pentru a dezvolta medicina spațială. Tinerii astronauți pregătiți pentru astfel de misiuni au fost antrenați să efectueze drenaje ghidate prin ecografie asupra unui abdomen artificial.

Urmează ca, în următoarele etape, testarea procedurii să aibă loc în microgravitație. În 2024, se intenționează alegerea unei misiuni de toamnă în condiții de zero gravitație, cu un zbor care va reproduce efectele microgravitației timp de 22 de secunde prin efectuarea a 32 de traiectorii parabolice. Această misiune va necesita împărțirea procedurii în tranșe de câte 22 de secunde, ceea ce va reprezenta o provocare în ceea ce privește rapiditatea și precizia.

De asemenea, instrumentele medicale trebuie să fie adaptate la condițiile de microgravitație, inclusiv mecanisme de fixare și surse autonome de alimentare cu energie, în încercarea de a găsi un echilibru între dimensiuni, greutate și putere electrică. Scopul este miniaturizarea dispozitivelor, automatizarea sistemelor de ghidare și facilitarea utilizării acestora.

Experții consideră că aceste tehnologii pot aduce beneficii nu doar în contextul misiunilor spațiale, ci și în situații dificile de îngrijire medicală sau în misiuni umanitare, inclusiv în zone de operații militare.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *