Așa cum a promis în urmă cu ceva vreme, Valeriu Răchită, fostul manager al Petrolului, se concentrază pe valorile Centrului de Copii și Juniori al Petrolului, planul de acțiune al AS Petrosport – entitatea care grupează ambițiile lui Răchită – urmând a se derula între anii 2016-2019.
Metodic și scrupulos, atent la tot ce înseamnă viitorul clubului pe termen mediu și lung, fostul apărător al galben-albaștrilor a scos o broșură care cuprinde elemente simple de ghidaj pentru cei care doresc să se implice în viitorul asociației. Și nu numai!
Planul, unul generos și concis, prezintă din start cuprinsul: despre asociație, introducere, viziuni și valori, obiective, strategii, financiar.
Astfel, luate în ordine, paginile devoalează tot ce ar trebui să știe un potențial investitor. Se transmite că în cadrul AS Petrosport vor exista grupe de fotbal de performanță și de inițiere iar încadrarea în acestea se face în funcție de aptitudinile și calitățile copiilor. Cei selecționați în grupele de performanță beneficiază de instructori de specialitate, echipament sportiv (de joc, de antrenament și de prezentare), materiale sportive specifice și anexe utilitare, participarea la competiții municipale și naționale precum și la cantonamente și turnee în țară și în străinătate.
Sunt înscriși, la acest moment, peste 150 de copii cu vârste cuprinse între 6-16 ani iar mândria structurii actuale stă în rezultatele notabile obținute între 2008-2016: vicecampioni naționali (2012), medalie de bronz la Campionatul Național (2016), clasarea între primele 8 echipe la CN dn 2013, multiplă campioană la turneele naționale de la Brașov, Târgu Mureș și Mogoșoaia, câștigătoare a turneelor internaționale de la Albena, Antalya și Salonic, participare onorantă la Campionatul Mondial al Cluburilor de Juniori “El Mundialito” Portugalia, locul IV la Turneul Internațional de la Nantes.
În cadrul capitolului “Viziuni și Valori” se vorbește despre dezvoltarea unei academii de fotbal, sustenabilă financiar, legată de comunitate și care să formeze caractere puternice pentru societate urmând valori precum respectul, pasiunea și angajamentul pentru fotbal, promovarea beneficiilor sportului și lucrul într-un mediu onest, deschis și transparent. Iar la următorul capitol, cel al obiectivelor, se marșează pe punerea în aplicare a unei activități de management profesionist, pe dezvoltarea ariei de selecție și a unei baze proprii, pe creșterea numărului de grupe și pe stabilirea unor relații de colaborare cu academii de profil din străinătate.
Strategia clubului se bazează pe trei baze: strategia de sport (recrutarea de jucători din județ, programe speciale de pregătire și focusare pe dezvoltarea asociației prin crearea de noi grupe de vârstă plus stabilirea de parteneriate cu marile cluburi), marketingul (stabilirea de parteneriate în care deviza principală să fie “Dezvoltarea prin sport”) și strategia socială (jucătorii Petrosportului să devină modele pentru generația lor, implementarea programelor pentru reducerea violenței pe terenurile de joc și în tribune dar și pentru recrutare de noi suporteri)
Firește, capitolul financiar are parte de atenție sporită de vreme ce Răchită a anunțat un buget de 215000 lei pentru sezonul în curs, 2016-2017, buget care permite – în viziunea oficialului – îndeplinirea mai multor obiective sportive: clasarea în primele opt echipe ale Campionatului Național de Juniori B Elite, participarea la patru turnee naționale, participarea la două turnee internaționale și înființarea unor grupe de juniori și junioare pentru secția de handbal.
Pentru sezonul 2017-2018, bugetul va fi de 230000 lei iar obiectivele sportive sunt mai înalte: clasarea în primele trei echipe ale Campionatului Național de Juniori B Elite, participarea la patru turnee naționale și clasarea pe podium, participarea la două turnee internaționale și clasarea pe podium precum și înființarea unor grupe din alte sporturi.
În sfârșit, pentru sezonul 2018-2019, bugetul va fi de 255000 lei iar obiectivele pe măsură: clasarea în primele șapte echipe ale Campionatului Național de Juniori A Elite, participarea la patru turnee naționale și clasarea pe podium și participarea la două turnee internaționale și clasarea pe podium.
Astfel, este lesne de observat cum previziunea financiară pentru cei trei ani însumează 700000 lei, adică puțin peste 150000 de euro la cursul BNR de astăzi. Este mult, este puțin? Va reuși Răchită să-și convingă prietenii și apropiații că AS Petrosport este un proiect de viitor, capabil să atragă potențiali tineri fotbaliști care să apere onoarea acestei urbe?
Cert este că un astfel de plan nu are cum să dăuneze, vreodată, fotbalului ploieștean, ambiția lui Răchită de a demonstra că poate și știe să conducă un proiect sănătos putând aduce valoare într-un municipiu atât de bogat dar sugrumat de foarte mulți conducători care se dau veșnic săraci. Și măcar de-ar fi…