Qatarul, principalul mediator între Israel și Hamas, a solicitat comunității internaționale să acționeze rapid pentru a pune capăt violențelor din Fâșia Gaza, după ce bombardamentele israeliene au fost reluate vineri în această regiune, conform informațiilor furnizate de France Presse și citate de Agerpres.

Ministerul de Externe al Qatarului a subliniat că bombardamentele inițiale din Fâșia Gaza, care au avut loc imediat după încheierea pauzei, complică eforturile de mediere și agravează situația catastrofală umanitară. Într-un comunicat, diplomația qatareză a condamnat operațiunile care vizează civilii, aplicarea pedepselor colective și încercările de deplasare forțată a cetățenilor în Fâșia Gaza asediată.

Ministerul de Externe al Qatarului a confirmat că negocierile continuă în vederea reinstaurării unei pauze umanitare. Qatarul rămâne hotărât, alături de partenerii săi, să depună eforturi pentru atingerea acestui obiectiv și să facă tot ce este necesar pentru restabilirea calmului.

Anterior, o sursă informată cu privire la negocieri a indicat că acestea continuă pentru a se ajunge la o încetare a focului.

Acordul de încetare a focului, valabil timp de șapte zile, a expirat vineri dimineața, iar armata israeliană a anunțat că a reluat operațiunile militare. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a acuzat Hamas că a încălcat acordul și a lansat rachete.

În timpul acestei pauze, au avut loc eliberarea a zeci de ostatici din Gaza și a unui număr mai mare de trei ori de palestinieni deținuți de Israel, precum și introducerea ajutoarelor umanitare în teritoriul palestinian.

Armata israeliană estimează că aproximativ 240 de persoane au fost luate ostateci și duse în Fâșia Gaza în timpul atacului din 7 octombrie, soldat cu 1.200 de morți în Israel, în majoritate civili, conform autorităților.

Ca represalii, Israelul a amenințat cu “anihilarea” Hamas, care este la putere în Fâșia Gaza din 2007, bombardând teritoriul palestinian și desfășurând o ofensivă terestră până la începutul încetării focului la 24 noiembrie. Guvernul Hamas afirmă că peste 15.000 de persoane, inclusiv cel puțin 6.150 de copii și tineri sub 18 ani, au pierit în bombardamentele israeliene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *