logo
RNTV Live

Putin a efectuat o nouă manifestare de putere în fața Occidentului prin zborul său la bordul unui bombardier modernizat Tu-160M, echipat cu capacitate nucleară

image-2022-10-28-25869496-41-vladimir-putin
Constantin Corina


Joi, președintele rus Vladimir Putin a efectuat un zbor la bordul unui bombardier strategic modernizat Tu-160M, echipat cu capacitate nucleară

Președintele rus, Vladimir Putin, a efectuat joi un zbor la bordul unui bombardier strategic modernizat, Tu-160M, cunoscut și sub numele de “Blackjacks” în terminologia NATO. Acest avion, dotat cu aripi mobile, reprezintă o versiune îmbunătățită a bombardierului folosit în perioada Războiului Rece de către fosta Uniune Sovietică pentru lansarea de arme nucleare la distanțe mari.

Zborul lui Putin survine într-un context internațional încordat, în care relațiile dintre Moscova și Occident sunt tensionate din cauza agresiunii Rusiei în Ucraina și a situației lui Aleksei Navalnîi, un prominent politician de opoziție care a decedat în închisoare. Zborul a fost efectuat de pe o pistă de decolare aparținând fabricii din Kazan care produce aceste aeronave modernizate, și a fost descris de corespondentul Pavel Zarubin ca fiind “un eveniment unic”.

Deși Kremlinul a declarat că traiectoria de zbor a aeronavei este un secret militar, s-a menționat că zborul lui Putin a durat aproximativ 30 de minute. Tu-160M, având un echipaj format din patru persoane, este capabil să transporte 12 rachete de croazieră sau rachete nucleare cu rază scurtă de acțiune și poate zbura fără oprire pe distanțe de până la 12.000 km.

Potrivit unui contract semnat în 2018, se preconizează că 10 bombardiere nucleare Tu-160M modernizate vor fi livrate Forțelor Aeriene ruse între anii 2024 și 2027, la un cost de aproximativ 15 miliarde de ruble (echivalentul a aproximativ 163 milioane de dolari) fiecare.

Această demonstrație de forță sugerează o consolidare a capacităților militare ale Rusiei și poate fi interpretată ca o încercare de a transmite un mesaj de avertisment către Occident cu privire la capacitățile sale nucleare.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor