logo
RNTV Live

Puterea de cumpărare a românilor este mai mică de jumătate față de media europeană, conform unui studiu

Gfk-putere-cumparare-judete-harta
Constantin Corina

În 2023, puterea medie de cumpărare pe cap de locuitor în România este de 7.738 de euro, reprezentând o diferență de 56% față de media europeană

De asemenea, țara noastră a coborât două locuri, până pe locul 33, potrivit unui studiu referitor la puterea de cumpărare a europenilor. Doar Bucureștiul se apropie de media europeană a puterii de cumpărare, în vreme ce Vasluiul este cel mai departe de acest indicator.

Chiar dacă primele zece județe nu au înregistrat schimbări în clasament în acest an, se evidențiază din nou adâncirea decalajului dintre regiunile cu putere de cumpărare scăzută și puternică din România. Bucureștiul ocupă prima poziție, având o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 15.314 euro, ceea ce înseamnă că locuitorii Capitalei dispun de aproape 98% mai multă putere de cumpărare decât media națională și de 3,8 ori mai multă decât cea a locuitorilor județului Vaslui, care înregistrează cea mai mică putere de cumpărare. Venitul net disponibil în Vaslui este de doar 4.010 euro, reprezentând aproape 52% din media națională, conform sursei citate.

Celelalte județe din top zece au o putere de cumpărare per capita peste medie, cu Județul Prahova, situat pe locul zece, apropiindu-se cel mai mult de media națională, având un venit net disponibil de 7.836 euro pe cap de locuitor, fiind totuși cu aproximativ 1,3% peste aceasta. Toate celelalte 32 de județe, reprezentând mai mult de trei sferturi din total, se află sub media națională.

În ceea ce privește Europa, puterea de cumpărare medie a europenilor a crescut la 17.688 euro în 2023, cu toate că există diferențe semnificative între cele 42 de țări europene analizate. Liechtenstein, Elveția și Luxembourg se situează în frunte, având venituri nete mai mari decât restul Europei, în timp ce Belarus, Kosovo și Ucraina înregistrează cea mai mică putere de cumpărare. Irlanda se remarcă ca principalul câștigător al acestui an, urcând patru locuri în clasamentul european.

Desigur, aceste date evidențiază disparitățile semnificative în privința puterii de cumpărare dintre diversele regiuni și țări, subliniind nevoia de politici economice și sociale eficiente pentru a îmbunătăți nivelul de trai și echitatea financiară.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor