logo
RNTV Live

Psihologul Daniel David își exprimă opinia cu privire la noua piesă din trendul românesc ,,Macarena” a artistei Erika Isac

index
Constantin Corina

În doar cinci zile de la lansare, o melodie-manifest despre violența domestică, stereotipurile de gen, abuzuri și misoginism, interpretată de Erika Isac.

Tânăra are 24 de ani și a strâns peste două milioane de vizualizări și 6.000 de comentarii. Însă, remake-ul piesei “Macarena” a acaparat societatea prin ideea adusă.

Psihologul Daniel David, rectorul UBB are următoarea opinie: „Faptul că societatea este polarizată pe teme dificile nu trebuie să mai mire pe nimeni, societatea noastră este polarizată pe majoritatea temelor. Sper să reușim să eliminăm din aceste polarizări pe măsură ce vom deveni mai educați. Noi românii am fost șocați, ne-am trezit și cu un gen de muzică de care nu prea am auzit și ne-am trezit și cu un mesaj atipic, în sens bun, descrie un fenomen, dar arată și cum ar trebui corectat. Rămâne întrebarea: un conținut negativ într-o formă sau într-un limbaj antisocial prinde? Prinde. Dar un conținut pozitiv într-o formă antisocială reușește să schimbe ceva? Nu știm încă. Suntem în fază de emancipare și asta ne face să nu respectăm regulile, să ne revoltăm, să ne exprimăm păreri polarizate așa cum vedem și aici. Asta se vede nu numai la populație, dar și la artiști. Artista are scuza asta, ăsta e genul de muzică pe care îl cântă, nu-l placi, nu-l asculta”, a explicat psihologul Daniel David.

Oana Băluță, cercetătoare specializată în gen și politică, consideră că melodia aduce în prim-plan o oglindă a societății și că ceea ce vedem în această oglindă nu ne place.

Felul în care justificăm violența împotriva femeilor arată că avem un grad mare de toleranță și are legătură cu felul în care am fost educați și ce modele de feminitate și masculinitate ne-au fost prezenate”, a adăugat aceasta.

“Când am compus această piesă, am dorit ca mesajul să fie mai mult înțeles decât doar ascultat”, a declarat cântăreața referitor la ultima sa melodie lansată.

Versurile au stârnit curiozitatea ascultătorilor deoarece făceau referire la un bărbat numit Mirel din Turnu Măgurele, care critica comportamentul unei femei. Cu toate acestea, cântăreața a clarificat că numele este pur fictiv.

Fii o doamnă și răspunde ca o doamnă când ești pipăită, când ești agresată sexual, când vor să decidă ce să faci cu corpul tău, când te înjosesc, când te umilesc, când încearcă să te controleze, când vor să te așeze la locul tău așa cum și-l imaginează că ar fi”, arată și Oana Băluță, cercetătoare specializată în gen și politică.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor