Sursa: cbc.ca

Guvernul Alberta și-a retras sprijinul pentru o ofertă de a găzdui Jocurile Commonwealth din 2030 din cauza costurilor în creștere.

Joseph Schow a spus că factura a fost estimată la 2,7 miliarde de dolari canadieni (1,5 miliarde de lire sterline; 2 miliarde de dolari) – o povară „prea mare pentru ca provincie să o suporte”.

Organizatorul Jocurilor a spus că „își pare rău să audă că Alberta nu își mai dezvoltă propunerea de licitație”. Luna trecută, Australia s-a retras de la găzduirea Jocurilor din 2026 din Victoria din cauza exploziilor bugetare.

Retragerea Albertei înseamnă că în prezent nu există alte oferte ferme pentru a găzdui Jocurile din 2030.

Într-o declarație, Commonwealth Games Federation (CGF) a mulțumit tuturor celor care au lucrat la aplicație și a spus că crede că provincia canadiană „ar putea fi o gazdă fantastică” pentru Jocurile Commonwealth în viitor.

Planul inițial al Albertei a fost să găzduiască jocurile timp de 11 zile în august 2030, cu competiții și evenimente răspândite între Calgary și Edmonton, precum și Națiunea Tsuut’ina și Națiunea Cree Enoch.

Într-o declarație despre retragerea Albertei, domnul Schow a sugerat că modelul de sponsorizare corporativă și veniturile limitate din difuzare ar fi pus 93% din costuri și riscuri asupra contribuabililor.

El a insistat că autoritățile vor să fie transparente în ceea ce privește finanțarea și să demonstreze rentabilitatea investiției. „De aceea am luat decizia de a nu continua candidatura pentru Jocurile Commonwealth din 2030”.

„Decizia guvernului provincial de a se retrage din procesul de licitație pentru Jocurile Commonwealth din 2030 din Alberta încheie efectiv oferta și participarea orașului Calgary”, se arată în comunicat.

Jocurile Commonwealth sunt un turneu multisport care are loc o dată la patru ani și au fost anulate doar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Pentru a fi eligibili pentru a participa la jocuri, concurenții trebuie să fie din unul dintre cei 56 de membri ai Commonwealth-ului. Majoritatea țărilor din Commonwealth au făcut parte odată din Imperiul Britanic.

Primul ministru scoțian Humza Yousaf a declarat că este dispus să ia în considerare propunerile pentru ca Scoția să găzduiască cel puțin o parte a Jocurilor Commonwealth din 2026.

Glasgow a găzduit evenimentul în 2014, iar cifrele guvernamentale sugerează că costul total a fost de aproximativ 543 de milioane de lire sterline (691 de milioane de dolari).

Sursa: bbc.com

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *