logo
RNTV Live

Proteste masive în Israel: Peste 100.000 de persoane se opun reformelor guvernamentale și lipsei de răspuns a premierului Netanyahu

WhatsApp-Image-2023-09-23-at-20.56.25-1024×640
Dumitrache Catalina

Peste 100.000 de manifestanți au ocupat din nou străzile orașului israelian Tel Aviv într-o seară de sâmbătă, exprimându-și nemulțumirea față de politicile guvernului religios de dreapta. Această mobilizare reprezintă a 38-a săptămână consecutivă de proteste împotriva autorităților.

Un banner de dimensiuni considerabile, având un fundal roșu, era purtat de către manifestanți în Tel Aviv și afișa o imagine a prim-ministrului Benjamin Netanyahu, sub care era inscripționată sintagma “Dictator pe fugă.”

De menționat că premierul Netanyahu se afla în acea perioadă într-o vizită oficială în SUA, unde întâmpina și el proteste, împotriva reformelor judiciare controversate promovate de guvernul său.

La finalul lunii iulie, Parlamentul israelian, în ciuda opoziției masive, a adoptat un prim amendament la lege, ca parte a reformelor judiciare susținute de guvern. Aceste modificări reduc prerogativele Curții Supreme de a anula decizii considerate “nepotrivite” ale guvernului, prim-ministrului sau miniștrilor săi.

Criticii au calificat acțiunile guvernului drept o amenințare la adresa democrației. Cu toate acestea, guvernul premierului Netanyahu susține că instanța judiciară are prea multă putere și că dorința lor este să restabilească echilibrul între puterile statului. Negocierile pentru un compromis au eșuat până în prezent, iar Curtea Supremă a început să analizeze opt petiții împotriva acestui controversat amendament.

În timpul unui interviu acordat postului american de televiziune CNN vineri seară, premierul Netanyahu a refuzat să dea un răspuns clar cu privire la felul în care va reacționa în fața unei decizii a Curții Supreme împotriva amendamentului. Această situație a stârnit îngrijorări cu privire la posibila apariție a unei crize existențiale în statul Israel. “Cred că ar trebui să respectăm hotărârile Curții Supreme, iar Curtea Supremă ar trebui să respecte legile de bază pe care le promulgă Knesset-ul”, a declarat Benjamin Netanyahu.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

George IonescuCOREP 07 SRL - Firma de constructiitermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromcoralparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor