Conform unui studiu recent, proteinele ar putea oferi o predicție cu până la 10 ani înainte pentru dezvoltarea demenței!
Un studiu bazat pe analiza unor probe de sânge congelate a dezvăluit o varietate de proteine care ar putea oferi o predicție pentru mai multe forme de demență cu peste 10 ani înainte ca boala să fie diagnosticată, au anunțat luni cercetători din Marea Britanie și China. Această cercetare, publicată în revista Nature Aging, este parte din eforturile în curs de desfășurare ale mai multor echipe de cercetare pentru a identifica pacienții cu risc de demență folosind un test simplu de sânge, un avans pe care mulți oameni de știință cred că va accelera dezvoltarea de noi tratamente.
În prezent, scanările cerebrale pot detecta niveluri anormale ale unei proteine numite beta-amiloide cu mulți ani înainte de debutul demenței Alzheimer, dar aceste teste sunt costisitoare și adesea nu sunt acoperite de asigurări.
Dr. Suzanne Schindler, cercetător în domeniul Alzheimer la Universitatea Washington din St. Louis, care nu a fost implicată în cercetare: „Pe baza acestui studiu, pare probabil că vor fi dezvoltate analize de sânge care pot prezice riscul de a dezvolta demenţă în următorii 10 ani, deşi persoanele cu risc mai mare au adesea dificultăţi în a şti cum să răspundă”.
Jian-Feng Feng, autorul studiului și profesor la Universitatea Fudan din Shanghai, a subliniat importanța acestor analize în contextul populațiilor îmbătrânite, cum ar fi cea din China, și a menționat că se poartă discuții pentru dezvoltarea potențială comercială a unui test de sânge bazat pe rezultatele cercetării.
În cadrul studiului, cercetătorii de la Universitatea din Warwick și Universitatea Fudan au investigat 52.645 de probe de sânge din depozitul de cercetare Biobank din Marea Britanie, colectate între 2006 și 2010 de la persoane care nu prezentau semne de demență la momentul recoltării. Dintre acestea, 1.417 persoane au dezvoltat ulterior boala Alzheimer, demența vasculară sau demența din orice altă cauză. Cercetătorii au analizat semnăturile proteice comune la acești indivizi și au identificat 1.463 de proteine asociate cu demența, pe care le-au clasificat în funcție de capacitatea lor de a prezice demența.
Astfel, cercetătorii au constatat că persoanele cu niveluri crescute ale proteinelor GFAP, NEFL, GDF15 și LTBP2 în sânge prezentau un risc semnificativ mai mare de a dezvolta boala Alzheimer, demența vasculară sau demența din orice altă cauză.
De exemplu, persoanele cu niveluri ridicate de GFAP aveau un risc de 2,32 ori mai mare de a dezvolta demență, confirmând rezultatele unor studii anterioare care evidențiază contribuția acestei proteine.
Autorii au menționat că rezultatele studiului lor trebuie validate independent pentru a confirma fiabilitatea lor.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews