Proiectul legislativ referitor la salariul minim european a primit avizul Senatului, urmând ca acum să fie votat și de Camera Deputaților, pentru a putea fi publicat în Monitorul Oficial. Acest proiect transpun în legislația națională Directiva Uniunii Europene, care introduce conceptul de „salariu minim adecvat” în România.
În cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), România s-a angajat să adapteze legislația națională conform acestei directive până la 15 noiembrie 2024.
Printre principalele prevederi ale directivei se numără:
- Stabilirea anuală a salariului minim brut prin actualizări, cu aplicare de la 1 ianuarie, decizie care va fi luată de Guvern după consultarea sindicatelor și asociațiilor patronale.
- Creșterea frecvenței controalelor din partea Inspecției Muncii în cazul firmelor cu probleme, fără a fi considerate măsuri discriminatorii.
- Plata angajaților chiar și în timpul grevelor.
De asemenea, până la mijlocul lunii noiembrie va fi adoptată o Hotărâre de Guvern ce va defini formula de calcul pentru a determina valoarea exactă a salariului minim adecvat.
Cum se va stabili salariul minim adecvat?
Salariul minim brut pe țară va fi stabilit pe baza unor evaluări care includ:
- Modalitățile de stabilire și actualizare a salariului minim brut.
- Criteriile de evaluare, ce vor lua în considerare puterea de cumpărare, nivelul general al salariilor, creșterea salarială și productivitatea pe termen lung.
- Indicatorii statistici naționali relevanți.
- Setul de indicatori pentru monitorizarea impactului economic și social.
- Modalitățile de analiză și monitorizare a salariului minim, în conformitate cu referințele stabilite.
Așteptări pentru angajați
Se estimează că între 25% și 33% dintre angajații români cu normă întreagă vor beneficia de majorări salariale începând cu 1 ianuarie 2025, ca urmare a aplicării acestei directive. Astfel, aproximativ 1,8 milioane de angajați vor avea salarii mai mari, iar ponderea salariului minim în câștigul mediu brut va crește de la 40% la 48-52%, în funcție de negocieri.
Această măsură este considerată un pas important către îmbunătățirea condițiilor de muncă și a nivelului de trai pentru cei cu venituri mici din România.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews