Proiectul care interzice vânzarea băuturilor energizante către minori a fost adoptat de Camera Deputaților și urmează să fie promulgat în lege!

Marţi, Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii 61/1991 referitoare la sancționarea încălcărilor normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice. Această inițiativă legislativă vizează prevenirea și combaterea efectelor consumului de băuturi energizante în rândul populației și interzice consumul acestor băuturi de către minori. Proiectul de lege urmează să fie promulgat.

Scopul acestui proiect de lege este interzicerea comercializării băuturilor energizante care conțin combinații variate de carbohidrați, vitamine, minerale și cel puțin două substanțe stimulatoare ale sistemului nervos central, cum ar fi cafeina, taurina, carnitina, guarana, glucuronolactona și alți compuși asemănători, în incinta instituțiilor de învățământ, instituțiilor de sănătate sau în locuri destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate.

Astfel, conform acestui proiect de lege, constituie contravenție comercializarea sau oferirea gratuită, inclusiv prin automate comerciale, a băuturilor energizante către minori de către unitățile autorizate să le vândă.

De asemenea, proiectul de lege introduce amenzi pentru operatorii economici care încalcă aceste prevederi, amenzi care pot ajunge până la 30.000 de lei, în funcție de gravitatea faptei. În cazul repetării contravențiilor, se poate dispune și suspendarea activității localului public pentru o perioadă cuprinsă între 10 și 30 de zile.

Senatul a adoptat acest proiect pe 18 decembrie 2023, în calitate de prim for sesizat, iar votul Camerei Deputaților a fost decizional. În urma acestui proces legislativ, legea urmează să fie promulgată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *