logo
RNTV Live

Proiect uriaș: Autostradă și cale ferată de mare viteză din România către Grecia

autostrada-1536×856-1
Theo Tănăsescu

Bulgaria, Grecia și România colaborează activ la un proiect major care va conecta cele trei țări. Acestea planifică să aloce în bugetele lor garanții în valoare totală de 6 miliarde de euro pentru realizarea proiectului de conectare a infrastructurii de transport și a conductelor, începând de la orașul grec Salonic de la Marea Mediterană, trecând prin Kavala, Alexandroupolis, și continuând prin orașele bulgare Burgas și Varna, până la Constanța, conform informațiilor Mediapool. În plus, în cadrul acestui proiect se propune construirea unei linii feroviare de mare viteză care va pleca din Grecia, din orașul Alexandroupolis, și va ajunge în România, la Silistra, în județul Călărași.

Realizarea completă a proiectului este estimată să dureze 5 ani, iar liderii din Grecia, Bulgaria și România sunt pe cale să semneze un acord în acest sens. Atât Banca Europeană de Investiții cât și Comisia Europeană au aprobat proiectul și vor oferi finanțare pentru implementarea acestuia.

Ministrul bulgar de Finanțe a oferit detalii ale proiectului

“Un rol cheie pentru infrastructura durabilă şi conectivitatea în Europa de Sud-Est îl joacă conexiunea nord-sud, prin construirea unei autostrăzi care va lega Grecia şi România prin Bulgaria. Sperăm că procedurile vor fi finalizate cât mai repede posibil şi că proiectul va fi finalizat în termen de cinci ani”, a declarat ministrul bulgar de Finanţe, Asen Vassilev.

„După alegerea Nadiei Calviño la președinția BEI la sfârșitul anului 2023, instituția financiară va deveni mult mai activă și mai rapidă în acordarea de împrumuturi și va intra în unele sectoare nu tocmai tradiționale, cum ar fi industria de apărare și în special bunuri cu dublă utilizare”, a spus Vasilev.

Ministrul consideră că mandatul extins al băncii este ceva pozitiv pentru industria bulgară, având în vedere prezența substanțială a Bulgariei în aceste sectoare.

„Bulgaria are un program foarte serios de îmbunătățire a infrastructurii”, a subliniat ministrul bulgar de finanțe, subliniind că țara sa lucrează intens cu Grecia și România pentru a construi coridorul nord-sud, începând cu o autostradă și o linie feroviară de mare viteză care vor lega orașul Alexandroupolis (de la Marea Egee) cu Ruse și Silistra (de la Dunăre). Este în curs perfectare un acord interguvernamental și se fac aranjamente pentru înființarea unui consorțiu care să gestioneze acest proiect important, astfel încât să nu fie afectat de eventuale tulburări politice. Vasilev a declarat că instituţiile bulgare vor coopera cu BEI, care va avea calitatea de partener de finanţare.

Tunel între Bulgaria și Grecia

Români şi turiștii care călătoresc cu mașina spre Grecia vor putea ajunge mai rapid și mai ușor în vacanță. Tunelul de autostradă Jeleznița, care conectează Bulgaria de Grecia, a fost finalizat şi dat în folosinţă.

Construit începând cu 2019 la granița cu Grecia, de-a lungul râului Struma, tunelul Jeleznița face parte din autostrada “Struma” A3/E79 şi are o lungime de 2 kilometri.

Tunelul are o facilitate unică, cu toate sistemele moderne de protecție și management inteligent al traficului”, a anunțat recent ministrul Dezvoltării regionale și lucrărilor publice din Bulgaria, Andrey Tsekov.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor