Societatea civilă a lansat la începutul acestui an proiectul „Grădina Revoluției”, o inițiativă de regenerare urbană a Pieței Revoluției din București. Proiectul urmărește transformarea zonei din jurul Memorialului Renașterii, în prezent o zonă betonată și utilizată ca parcare, într-un spațiu verde și accesibil comunității. Aceasta este o inițiativă a ONG-ului „Străzi pentru oameni” și vizează reamenajarea semicercului din jurul obeliscului într-o zonă fără trafic auto, dedicată socializării și relaxării.

„Grădina Revoluției” a luat naștere în urma unui incubator la care au participat diverse ONG-uri, grupuri de locatari și alte organizații interesate de îmbunătățirea vieții comunitare. Începând din martie 2024, echipa din spatele proiectului lucrează la finalizarea conceptului, având în vedere complexitatea și colaborarea extinsă cu Primăria Capitalei (PMB). Proiectul implică consultări publice cu diverse grupuri, inclusiv rezidenți, seniori, revoluționari, și comunitatea skaterilor, aceștia fiind implicați activ în crearea unei viziuni comune pentru acest spațiu important.

Pe termen scurt, inițiatorii doresc să aducă îmbunătățiri rapide în zonă: curățarea spațiului, instalarea de coșuri de gunoi și a unei cișmele de apă, precum și crearea unor spații temporare destinate activităților recreative. De asemenea, discuțiile continuă cu autoritățile pentru integrarea proiectului în Planul Urbanistic General (PUG) al Bucureștiului.

Un alt aspect important al proiectului este planificarea unui concurs internațional de urbanism pentru a găsi soluții pe termen lung. În același timp, ONG-ul propune suspendarea temporară a parcării în weekenduri pentru a reda temporar spațiul comunității.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews