Ministerul Sănătății și Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) colaborează în implementarea proiectului european CHESSMEN (Coordonarea și Armonizarea Sistemelor Existențe pentru Gestionarea Discontinuităților în Aprovizionarea cu Medicamente – Rețeaua Europeană), alături de alte 27 de autorități de reglementare din domeniul farmaceutic din 21 de state membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European (UE/SEE).

În ultimii ani, la nivel global, au crescut preocupările privind lipsa medicamentelor sau problemele legate de discontinuitatea în aprovizionarea cu medicamente, aceasta devenind o problemă majoră cu un impact negativ asupra sănătății publice și accesului pacienților la tratamente, conform anunțului făcut de Ministerul Sănătății luni.

Indiferent dacă aceste probleme sunt legate de producție, dificultăți în lanțul de distribuție sau politici de reglementare a prețurilor medicamentelor, efectul asupra populației este același: lipsa medicamentelor. Din acest motiv, este necesară identificarea unor soluții și strategii complexe pentru a face față acestor provocări.

În acest context, s-a dezvoltat proiectul CHESSMEN, un proiect de acțiune comună cu scopul de a ajuta statele membre să implementeze procese și măsuri corespunzătoare pentru a aborda această problemă de deficit. Acest proiect urmărește să identifice și să împărtășească modele și inițiative eficiente în ceea ce privește raportarea, monitorizarea și punerea în aplicare a măsurilor specifice, promovând în același timp dialogul constant între autoritățile de reglementare responsabile.

Activitățile desfășurate în cadrul acestui proiect comun se concentrează atât pe prevenirea discontinuităților în aprovizionarea cu medicamente, cât și pe dezvoltarea de strategii operaționale menite să reducă impactul acestor probleme.

Proiectul CHESSMEN, care a început la 16 ianuarie 2023, beneficiază de cofinanțare din partea Comisiei Europene prin intermediul Programului EU4Health și se desfășoară pe o durată de trei ani. Coordonarea proiectului este asigurată de Agenția Italiană pentru Medicamente (AIFA – Agenzia Italiana del Farmaco), cu sprijinul Institutului Național de Sănătate din Italia (ISS-CNS, CNT).

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *